Григор Димитров измъкна една от най-драматичните и трудни победи в цялата си кариера - 6:3, 3:6, 7:6(6) в четвъртфинал на турнира в Ротердам срещу Алекс де Минор (Австралия).

В тайбрека на третия сет Гришо отрази два мачбола, след което на свой ред стигна до победата още от първия след страхотна битка на мрежата. Българинът отправи минаващ удар, при който топката едва закачи линията. С мално, но достатъчно.

Първата ни ракета губеше с 0:3 и 4:6 в тайбрека. Дори да бе загубил, похвално е, че се бори докрай, показа характер и настроение за игра.

На полуфинал той ще спори срещу Даниил Медведев, който победи миналогодишния шампион Феликс Оже Алиасим (Канада) - 6:2, 6:4. А Де Минор днес навърши 24 години, но едва ли много ще му е до празник.

Димитров бе безупречен в първия сет и го взе в рамките на 36 минути, след като стигна до единствения пробив в четвъртия гейм. 25-ият в света Де Минор обаче спечели далеч по-хаотичния втори сет и изравни, след като водеше с 4:0 и 5:1. Димитров върна само един брейк в седмия гейм.

Българинът и австралиецът си размениха по още един пробив в третия сет и стигнаха до тайбрек. 

"Имах нужда от тази точка. Когато изпратиш такъв удар, не знаеш какво ще се случи, коментира последната точка в интервюто на корта Григор Димитров. - Още при удара някак си знаех, че топката ще влезе, но все пак изчаках решение. Доволен съм и щастлив, че нещата се развиха в моя полза. Оставих си сърцето на корта и останах в мача, въпреки че изоставах с 4:6 в тайбрека."

Димитров завърши мача с шест аса, 82 процента успеваемост на първи сервис, 27 печеливши удара и едва 19 непредизвикани грешки.

Той игра за последно на полуфиналите в Ротердам през 2018 г., когато надви Давид Гофен и отстъпи на легендата Роджър Федерер в мача за титлата. Българинът игра във финалната четворка и през 2013, когато загуби срещу бъдещия шампион Хуан Мартин дел Потро.