„Нашата памет е добра. Фактите са такива. Кой е виновен – трябва да кажат българските институции."

Това каза по бТВ в събота сутрин зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по случая "Горанов".

По думите му бившият финансов министър на ГЕРБ неведнъж е давал обяснения пред българските органи. "За процесуалните действия не мога да говоря, защото не знам“, добави той.

"Не мисля, че на Владислав Горанов му е казано предварително“, каза още Дончев. Знаел обаче лидерът Бойко Борисов със сигурност. Вчера Борисов пак по бТВ обяви, че бил предупреден доста по-отдавна, посетил няколко пъти американското посолство по темата.

„В годините назад сме се разделяли с хора дори и само при изникнали съмнения. В политическия живот най-важно е доверието“, каза още Дончев.

„Аз от 15 години не съм спрял да преподавам. Ако в групата има един студент, който не се справя добре, всички в курса му казват, че той се справя лошо, преподавателят му казва, че се справя лошо – той ще продължи да се справя лошо, ще стане още по-зле. Притеснявам се, че има опасност с България да се случи същото. Получаваме негативни доклади и едни санкции „Магнитски“, втори. Имаме два варианта – да продължим да се справяме зле, да станем още по-зле или ние да се научим като общество, като институции да показваме кое е лошото. Изводът е не някой отвън да ни го посочва, а ние да не научим да го правим, колкото и болезнено да е“, продължи с размислите по принцип зам.-председателят на ГЕРБ.

Той обяви, че решения на ГЕРБ за коалиция с ДПС не е взимано. Коментарът беше по повод думи на Борисов за възможността за евроатлантическа коалиция, в която да влезе и Движението. След което обаче Дончев започна да говори за действия "в името на това България да има стабилно правителство с хоризонт".

"Един кабинет с къс хоризонт не може да захване с нещо сериозно. В момента управляват служебни правителства. Те се справят в едни сфери добре, в други - не толкова. Не е темата оценка на служебните кабинети. Хоризонтите са къси. Не е виновен президентът. Партиите са виновни заради неспособността си да произведат нещо конструктивно", каза той.

След което изброи направените, според него, усилия от страна на ГЕРБ за правителство.

"Опитахме да потърсим съгласие с партиите, с които имаме идеологическо сходство. Опитахме с кабинет, който е безпартиен – не се получи.

Третата възможност, която оставала, била правителство на малцинството.

"Ние трябва да опитаме една от трите технологии след следващите избори", заключи Томислав Дончев.