"Има кой, има как". С този слоган "Продължаваме промяната" и "Демократична България" събраха днес симпатизанти пред Народния театър в София. Мероприятието се превърна в своеобразно представяне на гражданските органзизации, с които предизборната коалиция ще си партнира - и в нещо като неофициален старт на предизборната кампания.

Събитието събра и представители на неправителствени организации, сред които "Правосъдие за всеки", фондация "Заслушай се", БОЕЦ, Център за съзидателно правосъдие в Разград, "Спаси София", "Екипът за София", с последните две от които се очаква ПП и ДБ да си партнират и в битката за кмет на София. По думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков, около 50 организации от гражданския сектор са се присъединили към инициативата.

Овации предизвика появата на бившия депутат от БСП Явор Божанков, сега готвен за водач на листата на ПП и ДБ за Габрово. Божанков бе гражданска квота в левицата, която го изключи от парламентарната си група заради подкрепата му за Украйна и несъгласието му хартията да се върне в големите секции.

Изказванията бяха посветени на завета на Апостола, чиято гибел честваме днес. 

"Ще започна с неговите думи: "Най-после да бъдем равни с другите европейски партньори зависи от нашите собствени задружни сили" -  заяви Петков.

Проявата предизвика ответна реакция от ГЕРБ. "Левски не е нито на партиите, нито на отделните обществени групи. Левски събира в образа си цяла България. Обидно е образът на Левски да бъде ползван и приватизиран от една група хора, които са дошли тук да вземат, а не да дадат, както е направил Левски – той е дал живота си, а част от тези хора са дошли тук да уредят живота си. Ние осъждаме категорично възможността този образ да бъде ползван от Кирил Петков и обкръжението", коментира Тома Биков от ГЕРБ на извънреден брифинг на партията заради проявата на ПП, ДБ и гражданските организации.

"Никой от нас не е по-голям от каузата и обединението". Така пък Петков коментира заплахата на ексдепутата на ПП Александър Дунчев, че ако някой от неговия екип не оглави листата в София-област, всички ще напуснат партията.