В Полша Байдън ще подчертае продължаващата подкрепа за Украйна. Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

"Очевидно е, че поддържаме висока степен на солидарност с украинския народ", каза той в предаването "Неделното шоу с Джонатан Кейпхарт" по Ем Ес Ен Би Си. "Съединените щати са водещи в света по отношение на приноса - независимо дали става въпрос за хуманитарна помощ или въоръжение за Украйна - и ние ще продължим да използваме силата си да свикваме срещи, за да мобилизираме света, да мобилизираме подкрепа за Украйна. Но няма планове президентът да влиза в Украйна по време на това пътуване", добави още Кърби.

Очаква се в ранните часове на 21 февруари Байдън да пристигне в европейската страна, като речта му е планирана за 14:00 часа местно време. В същия ден руският президент Владимир Путин ще държи обръщение пред Федералното събрание.

Според Белия дом Байдън ще се срещне с полския президент Анджей Дуда, за да обсъдят "колективните усилия за подкрепа на Украйна и засилване на възпиращата сила на НАТО". По-рано полският премиер обяви, че с демократа ще се обсъди възможността за увеличаване на американския военен контингент в Полша.

Байдън ще се срещне и с лидерите на Букурещката деветка и ще произнесе реч за това "как ще продължим да подкрепяме народа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", добавят от Вашингтон.