България е закъсняла да дари съветското си оръжие на Украйна и да го замени със западно. Това каза пред бТВ военният министър Димитър Стоянов.

"Прекалено сме закъснели с триъгълните сделки, защото предното правителство взе решение за хуманитарна помощ. Март и април се случиха триъгълни сделки. Изпратихме запитвания към нашите съюзници, но ни отговориха, че вече нямат възможност.

Каквото е имало като техника, заделена за резерв, тя е дадена. Имахме разговор с един наш съюзник, но изглежда техниката ще се изпрати директно за Украйна".

Това каза още Стоянов. И допълни, че не можем да предоставим допълнително въоръжение за Украйна. От предишното решение са изпълнени шест от седем точки. Остава само да се подмени запасът от боеприпаси, като старите се дадат на Украйна.

Министърът подчерта, че България е дала оръжие, което може да отдели, но сред тях е имало такова, попадащо в сред най-исканото от Украйна.

Стоянов нарече манипулативно твърдението, че България ще изпрати военни в Украйна.

"Става въпрос за инструктори, които да подготвят украински военни, но това ще се случва в Германия и Полша. До момента обаче няма искане към България за това", каза Стоянов.