Президентът Румен Радев заяви днес, че е убеден, че влизането ни в еврозоната ще ни донесе икономически ползи. Той обаче изтъкна, че гражданите масово не вярват в това и също трябва да бъдат убедени.

"Аз съм убеден, че влизането ни в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи. Но най-важното е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват. Досега плащаха цената на всички реформи, на некомпентни и користни политически решения", каза Радев.

Той отхвърли твърденията, че служебното правителство е спряло пътя на България към еврозоната.

"Министърът на финансите констатира реалната ситуация в страната. Служебното правителство постигна напредък към еврозоната. Но не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите.

Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката. Влизането на България в еврозоната не е въпрос на надхитряне и шмекеруване, а на доверие, прозрачност и реални постижения. До голяма степен тази инфлация, която ни спира, се дължи на предишни управленски решения", каза още Радев.

По повод решението на ЦИК за смесването на хартиения и машинния вот той заяви, че очаква от всички институции да увеличават доверието в изборите.

"Да има повече прозрачност, не обратното. Нека допълнително да не обезличаваме машинното гласуване. Не трябва да се насажда недоверие в изборния процес", добави Радев.

Той коментира и "самохвалството за нулева миграция преди години", което идва от ГЕРБ.

"Нека си спомним - масово преминаване на границата, преминаване през територията на страната към "Лъвов мост". Спомняте ли си какво представляваше "Лъвов мост" при т. нар. нулева миграцията?

Хората масово си продаваха имотите, това беше легалния сборен пункт за нелегална миграция към Западна Европа. Затова са проблемите на Австрия", каза още Радев.

И изтъкна, че служебното правителство е убедило европейските институции, че охраната на границата е ангажимент на всички държави членки и очакваме да получим подкрепа и солидарност.