Русия вероятно е провела неуспешен опит с междуконтинентална балистична ракета, докато президентът Джо Байдън е бил в Украйна в понеделник, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на две американски официални лица, запознати с въпроса.

Москва е уведомила Съединените щати за изстрелването предварително по линия за избягване на конфликти. Опитът не е представлявал опасност за Съединените щати и те не гледат на него като на аномалия или ескалация.

Опитът с тежката ракета "Сармат", наричана на запад "Сатан II" и способна да носи много ядрени бойни глави – изглежда се е провалил, твърдят източниците пред медията. Преди е имало успешни опити с нея и ако и сега случаят е бил такъв, вероятно руският президент Владимир Путин би го споменал в годишната реч пред двете камари на руския парламент във вторник.

Путин не каза нищо такова в словото си, продължило почти два часа. Затова пък заяви, че Русия замразява участието си в договора за намаляване на стратегическите нападателни оръжия "Нов СТАРТ" със Съединените щати. Това е последното останало в сила споразумение, което регулира двата най-големи ядрени арсенала в света.

Времето на теста предполага, че САЩ и Русия са общували по няколко канала по-рано тази седмица, за избегнат пряк двустранен конфликт. Американски служители също са уведомили руснаците в неделя вечерта, часове преди посещението на Байдън в Киев, че президентът ще пътува до украинската столица, каза в понеделник съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Путин е обявявал успешни опити с междуконтинентални балистични ракети в миналото, включително миналия април, само месеци след като Русия нахлу в Украйна. Такъв беше тестът на ракетата "Сармат", представена за първи път през 2016 г. Според руските държавни медии тя има обсег над 11 000 километра и може да носи бойна глава с тегло 100 тона. Проектирана е като наследник на междуконтиненталната балистична ракета Р-36М "Воевода".