Недопустимо е немалка част от политическите партии у нас да гледат на Българската армия не като гарант за сигурността на страната, а като донор на въоръжените сили на Украйна. Това заяви президентът Румен Радев след като се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г.

Радев призова политиците, които отправят критики, че България не се е възползвала от възможността да предостави старото си въоръжение на Украйна в замяна на ново по стандарните на НАТО, да отговорят конкретно какво въоръжение би получила Българската армия в замяна, кога бихме получили новите комплекти и колко би струвало доокомплектоването им.

"Тази мантра, която се насажда, че видите ли с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията е несъстоятелна. Прозорецът вече е затворен, но възможното количество, което щяхме да получим, е нищожно на фона на цялата необходимост от превъоръжаване на Българската армия.

Някои държави от тези триъгълни сделки получиха 15 танка - какво са 15 танка на фона на нуждите от ново въоръжение. Второ - става въпрос за заместваме стара техника с стара техника от друг тип. Трето - където няма възможност за замяна, трябва да предоставим съществуващите към момента платформи и да закупим нови. Трябва да си ги платим и това е ясно.

Така че всички, които настояват, че с тази концепция "сливи за смет" ще се решат проблемите, да отговорят кога и какви комплекти бихме получили в замяна, как ще поддържаме личния състав и кога ще могат да бъдат предоставени нови такива платформи. Колко ще ни струва и имаме ли пари сега да го направим. Затова е и моят сблъсък с техните позиции, защого аз, като главнокомандващ, съм длъжен да настоявам отбранителният потенциал не да отслабва, а да се съхранява и развива.

Истинската модернизация ще започне едва когато с тожва се заеве едно ново народно събрание и редовно правителство. Но това изисква много усилия и време, а ние вече закъсняхме", каза президентът.

Той все пак определи нападението над Украйна като "брутална руска агресия".

Държавният глава беше посрещнат от почетния гвардейски караул. По-късни днес президентът Румен Радев ще участва в срещата на държавите от формата Б9, която ще се състои във Варшава. Форматът за политически диалог обединява страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.