Руското министерство на отбраната обвини Украйна в "подготвяне на въоръжена провокация" срещу сепаратисткия регион на Приднестровието в Молдова "в близко бъдеще", предаде ТАСС.

Не бяха предложени никакви доказателства или допълнителни подробности в подкрепа на твърдението на министерството.

"Според актуалната информация режимът в Киев подготвя въоръжена провокация срещу Приднестровската молдовска република в близко бъдеще, която ще бъде извършена от части на Въоръжените сили на Украйна, включително с участието на националистическото формирование "Азов", съобщи министерството.

Министерството твърди, че "претекстът за нахлуването" ще бъде "инсцениране на предполагаема атака от руски войски от територията на Приднестровието".

"За тази цел украинските диверсанти, участващи в инсценираното нахлуване, ще бъдат маскирани в униформи на войските на Руската федерация", се казва в съобщението.

В средата на февруари президентката на Молдова Мая Санду предупреди, че Москва планира преврат в Молдова. На Мюнхенската конференция по сигурността по-рано този месец, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон изпитва "дълбока загриженост" относно усилията на Москва да дестабилизира Кишинев.

Приднестровието е ивица земя, граничеща с река Днестър на запад и Украйна на изток, която се обяви за съветска република през 1990 г., противопоставяйки се на всеки опит на Молдова по това време да стане независима държава или да се слее с Румъния.

Безпокойствата относно дългосрочните планове на Русия за Приднестровието само се засилиха, след като миналия февруари започна пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна.

Независимостта на Приднестровието е признавана единствено от Южна Осетия, Нагорно-Карабахската република и Абхазия.