В навечерието на руската инвазия в Украйна министърът на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек вече е бил информиран от посолството на САЩ в Берлин за предстоящата инвазия. Това разказа Хабек пред списание „Щерн“.

В ранната вечер на 23 февруари Роберт Хабек е получил посещение от американското посолство.

 "Получих досие, в което се казваше: "Тази вечер това ще се случи. Банките с кръв са размразени, ракетните установки са заредени, превозните средства са обозначени и войските явно се придвижват към границата. Беше ясно: войната е неизбежна, тя се превръща в горчива реалност".

Пред списанието говори и Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия

"Отне ми малко време, за да разбера, че телефонът ми наистина звъни призори, а не сънувам. В 4,51 ч. сутринта бяха съобщени първите експлозии в Киев. В 4,59 ч. по телефона се обади ръководителят на офиса ми. Казах си: Не, дано не, моля те, недей", разказва Бербок пред "Щерн".

Шефът на кабинета й обаче й съобщи., че войната е започнала.

Това, че войната може да започне, винаги е било ясно, казва тя. "Но когато това наистина се случи, дъхът ти все пак спира от ужас."

Преди една година, сутринта на 24 февруари, руските войски навлязоха в съседната страна по заповед на президента Владимир Путин.

Междувременно около осем милиона души са напуснали Украйна по данни на агенцията на ООН за спешна помощ "Оча". В самата Украйна са разселени 5,4 милиона души, още близо три милиона са в чужбина.