„Засега Русия няма никакво бъдеще. Опозиционно настроеното общество мисли, че ако Путин изчезне, нещата ще се наредят от само себе си. Но това не е така. Ако Русия продължи да върви по този път, дори много добър човек да замени Путин, рано или късно, той ще се превърне в същия тиранин."

Това предупреди руският писател Сергей Лебедев, който в сряда се срещна със свои български читатели в столичната книжарница „Гринуич“, съобщиха издателите от "Кръг". Писателят е емигрант в Германия, но продължава да изследва руското минало и действителността днес. Той е изявен критик на политиката на Кремъл.

"Надявам се, че Русия я очаква горчиво поражение"

"Надявам се, че Русия я очаква поражение, горчиво поражение", бяха думите на писателя.

"Урокът от случващото се в Украйна, който руснаците трябва да научат, е, че така не може да се продължава. Ние продължаваме да се крием зад руските писатели и не спираме да повтаряме колко велик е руският език. Изпитваме някакъв срам, но очевидно той не е достатъчен. Колкото повече човек говори за това, което е могъл да направи, но не е, толкова повече го е срам. Само че срамът е тежко бреме и за да го махнем от плещите си, ние отричаме действителността. Надявам се, че Русия я очаква поражение, горчиво поражение“, каза още Лебедев.

Той представи своите два романа „Предел на забравата“ и „Дебютант“.

"Мълчим, когато трябва да кажем: "не"

„Това, на което сме свидетели от 24 февруари миналата година насам, е израз на страха, който движи руското общество. Путин се страхува от Украйна и от украинската нация. Това е страхът на тирана, страх, който го кара да върши чудовищни неща. На този фон нито една институция или организация в Русия не е казала твърдо „не“ на случващото се. Дори църквата, която би трябвало да заклейми насилието, запази мълчание. Професионалното общество, което изкарва прехраната си със слово, също не каза нищо. Прекалено дълго убеждавахме другите, че не се страхуваме да говорим, но в момент, когато е жизнено необходимо да кажем „не“, ние мълчим“, смята писателят.

Според него Кремъл се опитва да превърне този руски страх в продукт за износ и да го посее далеч извън пределите на държавата:

„Непрекъснато сме заливани със заплахи – как Европа щяла да замръзне през зимата без руския газ; как ще гладува без украинското жито. Гладът и страхът са използвани за контрол в концентрационните лагери. Всички ние можехме да направим много повече и да не купуваме страховете, които ни пробутват. Това би било първата линия на съпротива.“ 

Лебедев постави морално, антропологично условие за оцеляването на руската култура – способността на всеки един от сънародниците му да се погледне с очите на другия, с очите на украинците. „Ако сме способни на това – имаме бъдеще. В против случай – не“, смята той.

Според него „през последните 30 години нашата литература е загубила връзка с действителността, загубила е връзка с онази руска литература от XIX век, която винаги и незабавно е реагирала на всяка несправедливост".

"Новата руска литература е списък от ненаписани книги. Ценя своите колеги, но пропастта между реалността и литературата е потресаваща", беше откровен руският писател.

"Путин се опитва да върне света в сталинското време"

Сред читателите, дошли да се срещнат с Лебедев, бяха писателите Георги Господинов и Димитър Кенаров, както и издатели. Авторът на „Физика на тъгата“ и „Времеубежище“ поиска да узнае в кое десетилетие Путин се опитва да върне света.

„В сталинско време, – беше категоричният отговор. – Самата идея, че Украйна не съществува, е част от реториката на сталинската държава. Тезата, която пробутва Путин, че светът ни е длъжен след Втората световна война, също е сталинска теория. Такова ожесточение, с каквото Русия се противопоставя днес на Запада, не е имало дори по време на Студената война. Не бих се изненадал, ако скоро прекръстят Волгоград отново на Сталинград и започнат да се издигат паметници на Сталин.“

"Дебютант"

В романа си „Дебютант“ Лебедев се занимава със стария и все още без отговор въпрос за морала в науката. Главен герой е човекът, създал най-неуловимата отрова на света – веществото дебютант. Избягал от разпадащия се СССР, живеещ под прикритие и в непрекъснат страх, предателят агонизира в очакване на възмездието, съобщават още издателите.

Лебедев коментира отношенията между хората на науката и на властта: „Знанието по чудовищен начин би могло да умножи възможността да се твори зло и доста често се злоупотребява със сътвореното от хората на науката. Това е жесток урок за тях“.

Романът „Предел на забравата“ е в списъка за наградата „Национален бестселър“ през 2010 г. Книгата е преведена на повече от 15 езика.

Вторият роман, който писателят представя у нас - „Дебютант“, е шпионски и разказва за съветските тайни служби. За книгата Лебедев се вдъхновява от историята с отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания с продукт, който е създаден в Русия.