Напусналият "Продължаваме промяната" Иван Христанов подготвя свой политически проект, който ще бъде обявен след парламентарните избори. Това каза самият Христанов в подкаста на "Капитал" "Първа точка".

"Всяка политическа сила има тон и този тон става нейна запазена марка. Този тон беше станал толкова остър, с толкова драстични пропасти, че в един момент не виждах път напред. единственият вариант да разбием този модел е да потърсим някаква алтернатива", обясни Христанов.

Той каза, че е изчакал след парламентарните избори, защото не искал да създава противоречия и да обърква хората.

"Има политики, които искаме да отстояваме", каза Христанов, без да уточниява кои са другите хора, с които ще ги отстоява.

Целта на новия проект са местните избори. Христанов обаче няма да се кандидатира за кмет на Плевен. Той е от този регион и според медийни публикации напусна "Продължаваме промяната" заради конфликт по повод на това, че листата ще се води от Радостин Василев - напуснал "Има такъв народ". Христанов отрече да има такъв конфликт.

Той допълни, че не изключва партньорство с "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Според Христанов от ГЕРБ в момента не са подходящи за партньорство, но до няколко години там ще има сериозни реформи и е възможно да има диалог и с тях.

"Вотът на ядосаните се насочи към конкретни политчески сили", изтъкна Христанов.

И допълни, че този вот се е оказал недостатъчен за нещо повече от паритет с ГЕРБ. Христанов каза още, че държавата е в блокаж и той с неговия проект ще се опита да го разбие.

Името на Христанов нашумя, когато той като зам.-министър на земеделието, бе водеща фигура в разбиването на превземането на ГКПП "Капитан Андреево".