Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че 2023-а ще бъде годината на победата над Русия, докато страната му отбелязва мрачната първа годишнина от руската инвазия, предаде Асошиейтед прес. В свое обръщение държавният глава определи 24 февруари 2022 г. като "най-дългия ден в живота ни".

Зеленски припомни терора, отприщен преди година от руското нападение, което предизвика най-голямата и най-смъртоносната война в Европа след Втората световна война.

"Преживяхме първия ден от пълномащабната война. Не знаехме какво ще донесе утрото, но ясно разбирахме, че за всяко утро трябва да се бориш. И ние се борихме", каза той.

Зеленски изтъкна, че след руското нападение на 24 февруари 2022 г. "милиони от нас направиха избор". И украинците предпочетоха не бялото знаме на капитулацията, а "синьо-жълтото".

"Не бягството, а изправянето лице в лице", добави той.

По думите на Зеленски година след началото на войната украинците остават "непобедими".

В цяла Украйна са планирани бдения със свещи за десетките хиляди загинали. Броят им расте постоянно, тъй като боевете продължават, особено в източната част на страната.

Има опасения, че днес Русия може да подложи Украйна на тежък ракетен обстрел. Но алармите за въздушна атака не прозвучаха през нощта в столицата Киев и ранната сутрин започна спокойно, предава Асошиейтед прес.

Все пак правителството препоръча на училищата да преместят часовете онлайн, а офис служителите бяха помолени да работят от вкъщи.