Украйна никога няма да бъде победа за Русия.

Това обяви американският президент Джо Байдън по случай годишнината от руската инвазия в Украйна. 

"Днес ще повторя това, което казах преди една година, когато Русия нахлу в Украйна. Един диктатор, решен да възстанови една империя, никога няма да изтрие любовта на хората към свободата. Бруталността никога няма да смели волята на свободните. И Украйна никога няма да бъде победа за Русия. Никога."

На днешния ден множество влиятелни държави увериха, че са напълно посветени в битката на украинските защитници.

Британският крал Чарлз Трети разкритикува днес ненужните страдания, които се причиняват на Украйна и нарече подетата от Русия инвазия срещу тази страна "една непредизвикана мащабна атака".

"Навършва се една година, откакто украинският народ страда по един невъобразим начин от една непредизвикана мащабна атака срещу страната му", се подчертава в изявление на краля. В него се допълва, че украинският президент Володимир Зеленски е демонстрирал забележителен кураж и издържливост пред една такава човешка трагедия. "Светът с ужас става свидетел на тези безполезни страдания, причинени на украинците", се казва в изявление на крал Чарлз Трети, който на 8 февруари прие Зеленски в Бъкингамския дворец.

Британският премиер Риши Сунак пък призова съюзниците на Великобритания в Г-7, които по-късно днес ще имат видеозаседание, да предоставят по-бързо артилерия на украинската армия и оръжия с по-голям обсег.

"За да спечели Украйна тази война и за да настъпи този ден по-бързо, тя трябва да получи решително предимство на бойното поле", се казва в изявление на Сунак.

Той ще повтори този призив и пред лидерите от Г-7.

"Вместо да се възприема един прогресивен подход, нашият приоритет трябва да бъде да действаме по-бързо относно артилерията, блиндираната техника и противовъздушната обрана", допълва той.

Свободният свят има дълг към украинците, които се сражават за свободата и за демокрацията, заяви пък италианската премиерка Джорджа Мелони.

"Украйна не е и няма да бъде повече сама, защото тя защитава също ценностите на свободата и демокрацията", се казва във видеообръщение на Мелони.

Тя допълва, че от тези ценности се ражда европейската идентичност и че те представляват основите на международното право, без които само военната сила би имала значение и всяка страна от целия свят би рискувала да бъде превзета от съседа си.

"Ние не можем да позволим това и е наше задължение да трябва да работим, за да постигнем един справедлив мир. Свободният свят има дълг към украинските жени и мъже. Италия е на тяхна страна", заяви Мелони.

Франция ще подкрепя украинците до победата. Това обяви френският президент Еманюел Макрон в "Туитър".

"Украинки, украинци. Франция стои редом до вас. За солидарността. За победата. За мира".

Намиращите се на посещение в Талин председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също направиха изявления.

"Руският президент Владимир Путин не изпълни нито една от целите си в Украйна след нахлуването в страната", каза Фон дер Лайен. "Една година след началото на неговата брутална война, Путин не изпълни една от стратегическите си цели. Той не само не успя да заличи Украйна от картата, но се сблъска с една по-силна от всякога нация", заяви Фон дер Лайен.

Столтенберг пък заяви, че Украйна несъмнено ще победи във войната си срещу Русия въпреки мрачната година на отчаяние.

"Свободата не е безплатна. Ние трябва да се бием за нея всеки ден. Днес украинският народ се сражава храбро за свободата си. И въпреки една мрачна година на отчаяние и разрушения, неговата решимост и неговият кураж ще надделеят несъмнено", каза Столтенберг.

Германия ще подкрепя Украйна "толкова силно и толкова дълго, колкото е необходимо", заяви канцлерът Олаф Шолц.

"Това, което прави силно впечатление на всички нас - това е решимостта и смелостта на украинците, как те защитават свободата си", каза Шолц във видеопослание по повод годишнината. "Германия ги подкрепя - толкова силно и толкова дълго, колкото е необходимо", каза той, като добави, че германската помощ за Украйна, финансова и хуманитарна помощ, както и оръжия, досега е възлязла на повече от 14 милиарда евро.

Германското правителство ще направи всичко възможно, "за да гарантира да няма ескалация на войната между Русия и НАТО", заяви още канцлерът.

Германия коментира и мирния планна Китай. Всяка инициатива, която може да доведе до край на войната, е добра. Но тя трябва да е свързана с изтеглянето на руските войски от украински територии. Ако Китай успее да убеди Путин в това, инциативата ще е повече от добре дошла. Ако не, тя е много опасна. Това заяви председателят на Зелената партия на Германия Омид Нурипур.

„Ако предложението на Китай има за цел да се замразят военните действия и да се премине към преговори, това ще е мръсна сделка на гърба на Украйна. Това ние няма да направим. Затова и се учудвам на някои дискусии, в които се твърди, че е време за дипломация, а не за доставка на оръжия, сакаш едното изключва другото. Международното право защитава териториалния суверенитет на всяка държава, на Украйна също. Така че това е ядрото, от което може да изхождат всякакви преговори – териториалната цялост и суверенитет на Украйна. Това е и позицията на Германия“, заяви депутатът от Бундестага.

А накрая ето и нещо "за душата"...

Да си спомним тази прекрасна песен на невероятния Дейв Стюарт (Euritmix), подпомаган от руската икона Борис Гребеншчиков и украинския мултиталант Серхий Бабкин. В песента "Лице в лице" пее и Стиви Никс...

Отделно от това, още през март Бабкин издаде вариант на своята песен, позната още от проекта му 5NIZZA "Аз съм войник" - само че на английски...

Припомняме, че почти в първите дни на войната Pink Floyd се събраха за песен срещу руската агресия: