Пространството пред посолствата на Русия на различни точки по света се превърнаха в сцена на проукраински "творци", които решиха да "поздравят" агресора по случай годишнината от инвазията.

В Берлин бе "инсталиран" разрушен руски танк T-72. Машината е била унищожена в ранните месеци от войната. Първоначално местните власти планирали да блокират инициативата на Ено Ленце и Вийланд Гибел - шефове на музея Berlin Story Bunker, защото в танка предполагаемо са загинали хора. В крайна сметка дали "зелена светлина" на инициативата.

Лензе напомня, че по времето на Втората световна война руски войници са писали "Към Берлин" по танковете си.

"Танковете им са в Берлин. Само че по малко по-различен начин от очакваното", обясни той.

По-късно украински деца изпяха химна на Украйна пред разрушения танк.

Нидерландци решиха да подходят по-артистично - на годишнината от руската инвазия в Украйна латерна изпълни украинския химн пред руското посолство в Хага.

Сърбия няма славата на страна, която твърдо подкрепя Украйна. Но населението не бива да бъде поставяно под общ знаменател - проукраинският активист Чедомир Стойкович се опита да достави "кървава торта" с череп до руското посолство в Белград.

Вчера улицата пред руското посолство в Лондон се превърна в арена за страстни "бояджии" - активисти създадоха украинското знаме, което достигна 500 квадратни метра.

"Украйна е независима държава и народ с пълно право на самоопределение", обявиха те в изявление, което бе насочено конкретно към руския президент Владимир Путин. "Наличието на огромен украински флаг пред посолството в Лондон ще му напомня за това".