Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска Паметникът на съветската армия в София (по-известен подигравателно и като МОЧА, б.р.) да бъде премахнат. Това каза самият Борисов на пресконференция в централата на ГЕРБ.

На пресконференцията присъстваше и общинският съветник от ГЕРБ Димитър Вучев, към когото Борисов се обърна с искането.

"Незабавно тази плоча трябва да бъде премахната.  По смисъла на закона сигурно е вандалски акт, но е нещо толкова правилно и е трябвало да се свърши още преди една година, когато започна войната.

Докато нямаше война, светът беше колеблив. Сега е тотално различно. Това е варваска агресия.

Внесете същото предложение (като това на "Демократична България" - б.р.) или се обединете за премахването на паметника. Не може в тази агресия, в това кръвопролитие ние да вземаме подобна позиция".

Това каза Борисов по повод скорошния инцидент със счупването на плочата с надписа на паметника.

Изказването на Борисов бе и коментар за това, че досега ГЕРБ не заемаше толкова категорична позиция по този казус.

През 2020 г. общински съветници от "Демократична България" внесоха доклад в Столичния общински съвет (СОС) с предложение да се поиска от държавата преместването на паметника, който е държавна собственост, но е изграден в общинска територия и заема площ 6 дка в Княжеската градина. До реални действия така и не се стигна.

Инициативата беше подновена от миналата година след нахлуването на Русия в Украйна от кмета на столичния район "Средец" Трайчо Трайков, като тогава Трайков обвини мнозинството от ГЕРБ/СДС и ВМРО в бездействие по въпроса.

Вучев оправда действията на колегите си с това, че тогава обстановката била различна.

"Искахме всичко да мине по каналния ред. Очаквахме информация от Министерството на културата и областния управител.

От 12 месеца ситуацията е различна. Войната промени тази тема и ние се присъединяваме към призива на колегите от "Демократична България" този въпрос да бъде решен веднъж завинаги", заяви Вучев.