Най-големите европейски държави от НАТО насърчават Украйна да помисли за мирни преговори с Русия, пише в. "Уолстрийт джърнъл”, цитиран от БТА.

Германия, Франция и Великобритания виждат засилването на връзките на алианса с Киев като стимул той да бъде убеден да започне да преговаря с Москва по-късно тази година. За това твърдение американският всекидневник източници от правителствата на трите страни.

Това става в момент, когато някои западни партньори все по-силно се съмняват, че Украйна ще успее да отвоюва всички окупирани от Русия нейни територии, отбелязва изданието.

Миналата седмица британският премиер Риши Сунак представи план, предвиждащ Украйна да получи след края на войната по-голям достъп до съвременни оръжия и боеприпаси, за да може да се защитава. Проектът ще бъде обсъден на срещата на върха на НАТО през юли, каза Сунак.

"Уолстрийт джърнъл" цитира осведомени източници, че германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон са казали на украинския президент Володимир Зеленски на тристранната им среща в Париж по-рано този месец, че трябва да помисли за започване на мирни преговори с Москва.

Сега украинските власти отказват да преговарят с Русия, ако не се изтегли от всички окупирани територии - условие, което тя категорично отхвърля.