Окръжна прокуратура - Пловдив внесе в съда 40 страници обвинителен акт срещу бившия кмет на Община "Родопи" Йордан Шишков. Това предаде радио „Фокус” – Пловдив, цитирайки говорителката на прокуратурата Галина Андреева.

Кметът е обвинен в длъжностно престъпление – присвояване и неправомерно разходване на бюджетни средства за периода от 13 април 2007 г. до 31 декември 2009 г. Шишков бе начело на общината два мандата. 

Целта на деянията му е била набавяне на облаги, а в резултат на действията му са настъпили вредни последици за общината, смятат от държавното обвинение. 

Според прокурорите той е допускал пари от такса "Битови отпадъци" да отиват за разплащане на други разходи по бюджета. Целта му е била да си осигури възможност да сключва договори и харчи общински пари, за които не са осигурени финансови средства в общинския бюджет. 

Става дума за разлика от постъпилите от тази такса общо приходи за 2008 г. в размер на 1 480 089 лв. - от тях 653 335 лв. са изхарчени за други цели. В резултат остават да висят неразплатени сметки към "Чистота" в размер на близо половин милион лева, към КМД ЕАД и "Екоглобал" АД.

Същия гаф кметът повторил и през 2009 г., като там разликата е в размер на 637 955 лева, които изхарчил не по предназначение.