Малко след началото на войната на Русия в Украйна множество държави в ЕС дариха стара бойна техника на нападната страна и получиха ново въоръжение от НАТО - като България не е сред тях. Както обаче обяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, тази възможност все още съществува.

Кандидат-депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев публикува видео, което показва как българският военен министър от кабинета на Радев Димитър Стоянов нарича "фейк нюз" официално изявление на британския си колега.

Уолъс още в в края на миналата седмица обяви пред радио Times:

"Но това, което предложихме е, че ако някоя страна иска да даде руски и съветски модел като МиГ-29 или Су-25, и има някои страни в НАТО, които ги имат, Великобритания ще направи най-доброто, на което е способна, за да попълним  с нашите самолети или да предоставим някаква форма на въздушна охрана, която да покрие загубите и тази уязвимост."

Днес в ефира на БНТ Стоянов обяви, че сме изпуснали възможността. И цитира половината реплика на своя британски колега, а другата половина обявява за фалшива новина:

"Между другото, излезна в пресата и в социалните мрежи поредния фейкнюз - че, разбирате ли, Обединеното кралство ще предостави самолети, заместващи платформи, ако ние си предоставим самолетите МиГ-29 и Су-25 на Украйна. Това, което каза министърът на отбраната беше, че те са готови да дойдат и да носят еърполисинга в България."

Водещата обаче пита министъра дали въобще няма вече такава възможност.

"Няма въобще такава опция и тя въобще не е спомената в интервюто на министъра на отбраната на Великобритания.  Така че е хубаво да слушаме внимателно какво се говори и как се пише."