Атаки във въздушното и киберпространството посяха във вторник паника в няколко региона на Русия, показват множество съобщения в социалните мрежи. Никой не пое веднага отоговорност за акциите и Кремъл отказа да ги коментира до получаване на пълни подробности за тях. За два от ударите с безпилотници в Южна Русия руското министерство на отбраната обвини Украйна.

Дронове, заредени с експлозиви, са паднали Краснодарския край, Република Адигея, Брянска и Белгородска област, а над Санкт Петербург и околностите въздушното пространство е било временно затворено и в небето са били вдигнати изтребители, предаде украинският новинарски сайт НВ, обобщавайки съобщенията от руски медии и социални мрежи.

Отделно някои местни радиа и телевизии в Русия разпространиха фалшиво съобщение за въздушна тревога в резултат на кибератака срещу системите им.

Взривове, пожар, въздушна тревога

Два взрива и пожар в нефтобаза на компанията "Роснефт" в руското черноморско пристанище Туапсе в Краснодарския край са предизвикани в резултат на атака с два дрона, съобщиха руски и украински медии. Градската администрация също потвърди произшествието.

Според нейното съобщение взривовете са чути в интервал от 5 секунди един от друг малко след 2 часа сутринта във вторник, 28 февруари. Те са засегнали строителен обект на територията на базата, но не и резервоарите. Разлив на горива няма, гласи съобщението. Пожарът е локализиран и угасен в рамкита на час, твърди градската администрация.

Никой не пое веднага отговорност за нападението.

Поне три руски канала в Телеграм съобщиха, че безпилотници, заредени с езкплозив са се взривили на около 100 метра от нефтохранилището. Те са повредили обслужваща сграда на нефтобазата, на 30 метра от която имало казарма.

Части от общо четири безпилотни апарата са намерени в пограничната с Украйна Белгородска област и в съсдедната на Краснодарския край Република Адигея (близо до Черно море), а в също граничещата с Украйна Брянска област два дрона са повредили наблюдателна кула, предаде Телеграм каналът "Астра".

 

По-късно във вторник руснаци съобщиха в социалните мрежи, че по радиостанции и телевизионни канали в Московска, Ленинградска, Воронежка и Белгородска област е прозвучало съобщение за ракетна тревога. Предаванията са били прекъснати и женски глас е съобщил: "Внимание, внимание, обявява се въздушна тревога! Всички да отиват в укритията. Внимание, внимание, заплаха от ракетен удар!"

По-късно руското министерство на извънредните ситуации заяви, че съобщението е било фалшиво и причинено от кибератака. То е предизвикало безпокойство на фона на дроновата атака в Туапсе.

Защо затвориха временно небето над Санкт Петербург

В същото време украинската агенция УНИАН съобщи, позовавайки се на руския Телеграм канал "База", че 200 квадратни километра въздушно пространстно над Санкт Петербург и Ленинградска област са били временно затворени днес и изтребители са били вдигнати по тревога, която обикновено се обявява при нарушение на въздушното пространство или при откриване на неидентифициран летящ обект.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира затварянето на въздушното пространство в Санкт Петербург. Той призова да се изчакат съобщения от авиационните власти на Руската федерация и от руските военни. В същото време Песков каза, че Владимир Путин получава пълна информация за инцидента.

Летище Пулково в Санкт Петербург възобнови работа, след като тази сутрин временно преустанови всички излитащи и кацащи полети на фона на непотвърдена информация в руските медии за забелязан в района неидентифициран обект, подобен на дрон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Властите във втория по големина руски град съобщиха в официалния си канал в социалната мрежа Телеграм, че всички полети от и за летището са спрени до 12:00 ч. местно време (09:00 ч. по Гринуич), без да посочат конкретна причина.

Впоследствие руските осведомителни агенции предадоха, че в 12:00 ч. местно време полетите са възобновени и че въведеното временно затваряне на въздушното пространство в радиус 200 километра от Пулково е било отменено.

Преди това агенция РИА Новости съобщи, като се позова на свой източник, че в небето е забелязан неидентифициран обект, което станало причина за временното прекратяване на работата на летището и затварянето на въздушното пространство в споменатия периметър.

По непотвърдена информация на две руски онлайн издания са били вдигнати и изтребители, които да проверят за какво става дума. Впоследствие изданията посочиха, че военните самолети не са открили нищо.

Засега няма официален коментар за причините за временното спиране на работата на  летището, както и за предполагаемия неидентифициран обект. Кремъл съобщи, че президентът Владимир Путин е бил информиран за временното затваряне на въздушното пространство над Санкт Петербург, но отказа да коментира причините за едночасовото прекъсване на полетите.

Данни от специализирания сайт "Флайт Радар 24" (FlightRadar 24) показаха, че редица вътрешни полети за Санкт Петербург са се върнали обратно към летищата, от които са излетели. Спирането на работата на летището изглежда е засегнало и полетите към руския анклав Калининград, тъй като самолетите, летящи към него, трябва задължително да прелетят над Санкт Петербург.

Данните от "Флайт Радар 24" потвърждават, че към 12:00 ч. местно време полетите към втория по големина руски град са били възобновени.

От онлайн таблото на Пулково става ясно, че са кацнали и първите два полета след временното прекъсване на работата на летището - един от Новосибирск и един на "Търкиш Ерлайнс" от Истанбул, предаде ТАСС.

Дрон се разби днес близо до газоразпределителна станция югоизточно от Москва. Изглежда, че става дума за неуспешно нападение на 110 километра от центъра на руската столица, заяви губернаторът на Московска област Андрей Воробьов, цитиран от Ройтерс.

Воробьов съобщи за случая близо до град Коломна малко след като руското министерство на отбраната обвини Украйна, че се е опитала да нанесе два удара с дронове през нощта в Южна Русия.

Украйна не е поемала публично отговорност за нападения в Русия. Ако Киев е отговорен за случая, това би представлявал най-близкият до Москва украински опит за атака с дрон, откакто Русия нахлу в Украйна преди около година, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Йелън е в Киев, обсъжда изземането на руски активи

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън пристигна на необявено предварително посещение в Украйна, за да потвърди американската подкрепа за Киев във войната с Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Йелън се срещна с президента Володимир Зеленски и други важни правителствени представители само дни след първата годишнина от началото на войната и повтори уверенията, дадени миналата седмица от президента Джо Байдън в Киев.

"Америка ще подкрепя Украйна, колкото време е нужно", каза Йелън пред украинския премиер Денис Шмигал.

Той от своя страна заяви, че двамата са обсъдили затягането на американските санкции срещу Русия, както и "изземването на замразените руски активи и използването им за нуждите на възстановяването на Украйна". 

Но Йелън заяви пред репортери по време на телефонен брифинг, че все още има значителни правни пречки пред пълното изземване на замразените от санкциите активи на руската централна банка в размер на 300 милиарда долара.

Йелън обяви и предоставянето на първите 1,25 млрд. долара от поредния транш финансово-икономическа помощ от Вашингтон за Украйна на стойност 9,9 млрд. долара.

На фронта

Командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски каза днес, че ситуацията около обсадения украински град Бахмут е „изключително напрегната“, предаде Ройтерс.

„Независимо от значителните загуби, врагът хвърли (в боя) най-подготвените щурмови части на „Вагнер“, които се опитват да пробият отбраната на нашите войски и да обкръжат града“, каза генерал Сирски, цитиран в приложението "Телеграм" на Медийния военен център (медийната онлайн платформа на украинската армия).

Китай е бил "всичко друго, освен честен посредник", в опитите си да донесе мир в Украйна и "съвсем очевидно" е взел страната на Русия, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, цитиран от Ройтерс.

Китай е предоставил на Русия "дипломатическа подкрепа, политическа подкрепа, икономическа подкрепа, реторическа подкрепа", каза Прайс на пресконференция.

Русия: САЩ ни обвиниха, че ще използваме химическо оръжие. Следователно те ще го направят

Русия обвини САЩ, че планират да използва токсични химикали в Украйна. Доказателството - на 22 февруари бившият американски посланик в Русия Джон Съливан обяви на форум на неправителствена организация, че "Русия възнамерява да използва химическо оръжие в зоната на специалната военна операция".

"Разглеждаме тази информация като намерение на самите САЩ и техните съучастници да извършат провокация в Украйна с помощта на токсични химикали", обяви генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на силите за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили. 

Той е убеден, че подготовката за провокацията "тече с пълна сила". На 10 февруари химическите вещества били доставени в Краматорск във вагон на влак, където били забелязани и чужди граждани. После бил изтеглен на територията на местен металургичен завод. Химикалите били разтоварени под контрола на служители на СБУ и представители на командването на Въоръжените сили на Украйна.

Кирилов твърди, че във вагона имало 16 запечатани метални кутии. Половината от тях са имали надпис BZ, както и маркировка с две червени линии, съответстващи на класа отровни вещества с временно детоксикиращо действие.

"Този ​​химикал причинява остра психоза, дезориентация, халюцинации, нарушение на паметта", отбеляза специалистът и припомни, че използването на BZ е забранено от член 1 от Конвенцията за химическите оръжия. 

В колата били поставени и пет кутии с надпис CS-Riot и три - CR-Riot, обозначени с една червена лента, която отговаря на дразнещи вещества.

"Товарът беше поставен на бронирана техника американско производство, която като част от конвой се придвижи към линията на съприкосновение", каза Кирилов.

Не е ясно как руските спецслужби, които уж бяха овладели Украйна отвътре преди началото на "тридневната война", са установили до такива подробности движението на химически оръжия на САЩ и съюзниците им. Русия е тази, която отчаяно се нуждае от пробив в продължаващата вече месец офанзива. В Буча и Мариупол руснаците доказаха, че могат да бъдат изключително жестоки, когато решат да накажат украинските защитници заради дързостта да не приемат агресора с отворени обятия. 

От друга страна Америка предсказа руската инвазия в Украйна седмици преди тя да започне. Затова предупрежденията на САЩ, че Русия планира да използва химическо оръжие, не бива да бъдат отхвърляни с лека ръка.