Япония наложи нови санкции срещу Русия, съобщи днес пресслужбата на външното министерство в Токио.

Ограниченията са въведени „като се взема предвид настоящата международна ситуация около Украйна и с цел насърчаване на международните усилия за постигане на международен мир, насочени към разрешаване на този проблем в съответствие с мерките, предприети от други големи държави“.

Санкционният списък включва 39 физически, 73 юридически лица, руска банка и девет физически лица от окупираните територии на Украйна, които се „смятат за пряко замесени в обявеното от Москва присъединяване на тези територии към Руската федерация миналия септември.

Поконкретно санкционираните включват руския заместник-министър на отбраната Виктор Горемикин; служители от отдела за планиране на ракетни оръжия на главния изчислителен център на руския Генерален щаб; свързания с ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров Турпал-Али Ибрагимов; президента на концерна "Калашников" Алан Лушников.

В списъка на юридическите лица фигурират кораборемонтни и авиоремонтни заводи и "Росбанк" (Rosbank PJSC).

Санкционирана е и частната военна компания "Вагнер". 

В списъка на лицата от временно окупираните територии са ръководителят на окупационното "правителство" във временно окупираната територия на Херсонска област Андрей Алексеенко; самопровъзгласилият се „министър на приходите и митата“ на т.нар. Донецка народна република (ДНР) Дмитрий Шмельов, самопровъзгласилият се „министър на промишлеността и търговията на т.нар. Луганска народна република (ЛНР) Тимур Саматов; самопровъзгласилият се „министър на енергетиката на ЛНР“ Константин Завизенов .

Въведена е и забрана за износ в Русия на стоки, които „биха могли да помогнат за укрепване на руския индустриален потенциал“. В списъка с ограничения за износ има 21 юридически лица.