България ще продължи да разчита на САЩ за модернизацията на Въоръжените ни сили и за укрепване на отбранителните способности на Българската армия като устойчив гарант за националния ни суверенитет.

Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията, на която удостои с орден „Мадарски конник“ първа степен посланичката на САЩ в България Херо Мустафа, чийто мандат приключва. 

„В новите измерения на международната обстановка сигурността и отбраната се наложиха естествено като ключово измерение на нашето ефективно партньорство. Не само в двустранен план, но и в рамките на НАТО. Ние ще продължим и напред да разчитаме на САЩ за модернизацията на нашите въоръжени сили, за укрепване отбранителните способности на българската армия, каза Радев.

После добави към приоритетите в сътрудничеството ѝ и енергетиката.

"Сътрудничеството в сферата на енергетиката се наложи като друг приоритетен стълб в нашето сътрудничество и то допринесе за укрепване на енергийната сигурност в целия регион."

Във фокуса на съвместната дейност между двете страни по времето на Херо Мустафа било и укрепването на върховенството на правото, борбата с корупцията, тероризма и организираната престъпност, посочи още президентът.

Нахлуването и бруталната война на Русия срещу Украйна доведоха до рязко влошаване на средата за сигурност и предизвикаха самите устои на изградения международен и правов ред. А преди войната и пандемията от COVID-19 е поставила на изпитание утвърдения международен ред и връзки, отчете той.

„Днешната церемония е израз на признателност и на високата оценка за всеотдайната работа и безспорния личен принос на посланик Мустафа за развитието на стратегическото партньорство между САЩ и България“, я похвали Радев след като ѝ връчи орден "Мадарски конник". За разлика от своите предшественици обаче Херо Мустафа не беше удостоена от сегашния президент с най-високото държавно отличие орден "Стара планина" първа степен.

Според президента от първия ден на своя мандат в София Херо Мустафа е работила всеотдайно и енергично за развитието на политическия диалог и разширяване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес.

„На посланик Мустафа се падна нелеката задача да ръководи мисията на САЩ в София в период, белязан от безпрецедентни регионални и глобални предизвикателства“, заяви той.

Американската посланичка и нейният екип са били винаги готови да окажат съдействие и помощ, както и да работят с българските институции, продължи Радев.

Въпреки обективните трудности, от 2019 г. насам (посланик Херо Мустафа е в България от 2019 г.) двустранната търговия бележи непрекъснат ръст, отбеляза държавният глава и посочи, че за 2021 г. е достигнала 1,3 млрд. долара.

На 19 септември тази година ще бъдат навършени 120 години от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ, отбеляза Радев.

"С успешния мандат на посланик Мустафа тя оставя зад гърба си една значима страница от историята на тези отношения", каза още той.

Херо Мустафа: България е изключително важен партньор на САЩ, ценен член на НАТО и ЕС

България е изключително важен стратегически партньор на САЩ и ценен член на НАТО и ЕС, подчерта в словото си посланик Херо Мустафа.

"За мен е голяма чест да бъда удостоена с орден "Мадарски конник". Приемам го като свидетелство за успешното ни сътрудничество през последните 3,5 години и символ на дълбокия и траен съюз между нашите две държави. Гордея се, че САЩ и България са приятели, партньори и съюзници. Искрено благодаря на всички българи за приятелското отношение и за възможността аз и семейството ни да се чувстваме у дома си. Вдругиден ще си заминем с чувството за незабравимо преживяване и с България в сърцата си", каза посланичката, която на церемонията беше придружена от съпруга си и двете си малки дъщери.