Руският президент Владимир Путин е купил най-големия апартамент в Русия на олимпийската шампионка Алина Кабаева. Платен е със средства от кипърската офшорка Ermira, споменавана като "кесията" на Путин според разследване на изданието „Проект“, цитирано на уебсайта на Радио "Свобода".

Става дума за двуетажен мезонет с площ от 2600 квадратни метра, построен в жилищния комплекс "Роял парк" в Сочи. Жилището разполага с басейн, кино, вътрешен двор и собствена хеликоптерна площадка. Руският моден дизайнер Валентин Юдашкин е работил върху дизайна на мезонета, признат за „най-големия апартамент в Русия“ през 2021 г.

Както е изяснило разследването на "Проект" апартаментът е бил купен първо през 2011 г. от Олег Руднов, руски олигарх, починал през 2015 г. и съсобственик банка "Россия" заедно със също близкия на Путин олигарх Юрий Ковалчук. Парите за закупуването на недвижими имоти му дошли от президентската "кесия" - кипърската офшорка Ермира. Отбелязва се, че пентхаусът е струвал на Руднов около 90 милиона рубли, което е пет пъти по-ниско от цената, която предприемачът е посочил. „Проект“ нарича Руднов „старият номинал на Путин“.

Източникът на изданието твърди, че Руднов е купил този мезонет специално за Кабаева. Освен това два апартамента на горните етажи и в съседство с мезонетите на жилищния комплекс  са били дадени на бабата на Кабаева Анна Зацепилина.

Кореспондентът на "Проект" под прикритието на купувач се е срещнал с двама брокери, продаващи апартаменти в тази сграда. По думите им те са чули, че мезонетът е „собственост на Кабаева“.

"Проект" е установил още, че на 800 метра от резиденцията на Путин във Валдай е построена висока дървена жилищна сграда с площ от 1200 квадратни метра. Тя са води на компанията "Прайм", регистрирана на името на приятеля на Владимир Путин Юрий Ковалчук. Източник на изданието е казал, че тази къща също е построена специално за Кабаева.

Според разследващите приблизителната стойност на всички недвижими имоти на Алина Кабаева се доближава до 120 милиона долара.