Китай се готви да изстреля близо 13 000 сателита в следващите няколко години, с които да доставя интернет услуги в целия свят. Но и да блокира сателитната мрежа Starlink на Илон Мъск.

Според South China Morning Post китайските сателити ще се опитват и да шпионират, и деактивират сателити на компанията на Мъск. Целта е страната да изстреля своите сателити по-бързо и да заеме ниската околоземна орбита преди SpaceX.

Причината - от Поднебесната империя се притесняват, че Мъск може да въоръжи своите сателити и да атакува техни апарати, особено на фона на нарастващото напрежение между страната и САЩ.

Не е новина, че Китай планира свое сателитно съзвездие - още преди години комунистите обявиха, че сателитният интернет е приоритет, а през 2020 г. кандидатстваха за 13 000 сателита пред Международния съюз по телекомуникации в Женева.

Не е ясно обаче как точно китайците ще догонят Starlink - вече над 3580 сателита са в орбита, а те не притежават ракети, които могат да се ползват многократно като Falcon 9. Но ако решат този проблем, те са напълно способни да започнат малка сателитна война в космоса.