Премиерът на Индия Нарендра Моди каза днес при откриването на форум на Г-20 в Делхи, че многостранните институции са претърпели "неуспех" в справянето със спешните предизвикателства, пред които е изправен светът, предаде Франс прес.

"Трябва всички да признаем, че мултилатерализмът днес е в криза", изтъкна Моди в предварително записано изявление при откриването на среща на външните министри от Г-20.

"Опитът от последните години – финансова криза, климатични промени, пандемия, тероризъм и война – ясно показва, че световното управление претърпя неуспех", продължи той. 

Нашествието на Русия в Украйна се очаква да е преобладаваща тема в дискусиите между първите дипломати на основните световни сили, посочи вчера пред журналисти индийският държавен секретар по външните работи Винай Кватра.

През септември индийският министър-председател каза пред руския президент Владимир Путин, че "не е време" за война, което бе сметнато за критика на военната интервенция на Москва в Украйна.

Днес Моди прикани участниците в срещата да работят за постигането на съгласие и "да преодолеят различията". 

Следващата среща на върха на Г-20 е насрочена за септември в Индия. Руският президент Владимир Путин не участва на предишната на о. Бали в Индонезия.