Почивката за море ще е драстично по-скъпа това лято. Това показват офертите за ранни резервации за курортите в България, Гърция и Турция, съобщи днес Нова тв.

Заради по-високите разходи за хотелиерите пакетите са средно с 19 % по-скъпи, а за някои дестинации ръстът в цените е над 30 %.

Със затоплянето на времето резервациите за лятна почивка в агенции растат. По всичко обаче личи, че морето това лято ще е доста по-солено, предаде медията.

Анализ на една от онлайн платформите показва, че пакетите са средно с 19 % по-скъпи от м.г.  Сайтът сравнява средните цени на едноседмична почивка в шест популярни дестинации - Испания, Гърция, Португалия, Италия, Турция и Кипър. Например в Гърция средно почивка за една седмица се предлага на 990 евро, а в Трция - срещу 910. Отчита се и че поскъпването е най-голямо при гърците - с 30 на сто, докато в Италия и Испания е с 20-25 % нагоре.

Павлин Косев от Варненската асоциация на хотелиерите казва пред медията, че завишаването на разходите им е 35-40%, а на цените - само с 15 до 20 на сто.

Така излиза, че ол инклузив във високата категория хотели по Северното черноморие ще струва 3000-3500 лв.

На юг хотелиер от Слънчев бряг казва, че е "съвсем логично и разумно" хората да очакват поскъпване на почивката в рамките на 15-20-25 процента. В разгара на сезона Теодор Пастърмаджиев прогнозира 150 лв. на човек на ден за ол инклузив.

Три месеца преди старта на активния сезон туроператори и хотелиери обаче обявяват и сериозни отстъпки за ранни записвания. От 10 до 35% по-евтино излиза ваканцията, ако резервираме до края на март, показват офертите в момента.

На Север повечето стаи в хотелите вече са заети. Косев каза, че в сравнение с 2022 г. има 25 дори 30 % ръст на ранните записвания.

Двама възрастни с едно дете на ранно записване в момента може да се резервира за 2475 лв., казва представителка на тур агенция.