Мъже, представящи се за руски доброволци, които се бият на страната на Украйна, съобщиха днес в Туитър, че са проникнали на руска територия в граничната с Украйна Брянска област. Русия определи действията им като тероризъм. Инцидентът предизвика ожесточена пропагандна престрелка между Москва и Киев.

Руските власти обвиниха Украйна, че е изпратила диверсанти, които вършат убийства саботажи и вземат заложници в Брянска област, а Киев отхвърли обвиненията и отвърна, че Москва има проблем със собствена вътрешна съпротива.

Малко по-късно в социалните мрежи се появи видео, в което на фона на здравен пункт в Брянска област двама мъже, представили се като командира на "Руския доброволчески корпус" (РДК) Денис с боен псевдоним "Рекс" и боеца Александр с псевдоним "Фортуна", съобщиха, че са преминала руската граница.

В обръщението си доброволците казаха, че "не воюват с цивилните, не убиват невъоръжени", а призовават обикновените граждани на Русия да разберат, че "не са роби" и да се вдигнат срещу режима на руския президент Владимир Путин.

На един от видеозаписите на РДК, в който, както изглежда, събитията се развиват на руска територия, наистина се чува стрелба, пише украинският новинарски сайт НВ.

Сайтът се е обърнал към боец от РДК на име Иля Богданов, който е отказал коментар на конкретния случай, но е потвърдил, че бойци от неговото формирование са на територията на Русия и добавил, че ще има официално съобщение.

НВ посочва и че други бойци от РДК са разказали пред този сайт за планове за военни действия на руска територия. По думите им,  когато въоръжените сили на Украйна достигнат руските граници, украинската армия няма да може да ги спре и те ще преминат в Русия. Тогава в Руската федерация ще започне хибридна война — точно същата като през 2014 г., когато Русия нахлу в Донбас, пище НВ. 

Няма независимо потвърждение на тези информации.

Русия обяви по-рано в четвъртък, че украински терористи са убили човек и са взели заложници в граничната й с Украйна Брянска област. Властите в Киев отрекоха и обвиниха Москва в провокация. Руски медии съобщиха, че според местни свидетели саботьорите вече са напуснали областта в посока Украйна.

Путин определи случая като акт на тероризъм и насрочи за петък извънредно заседание на Съвета по сигурността, предаде Радио "Свободна Европа".

По-рано агенция Интерфакс съобщи, че украински диверсанти са взели за заложници двама възрастни и две деца и че руски сили са изпратени да освободят заложниците.

"Става дума за атака на терористи. Сега се предприемат мерки за тяхното унищожаване", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от същата агенция.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк нарече руските твърдения за "украински диверсионно-разузнавателни групи" в Русия "абсолютно класическа" и съзнателна провокация и предупреди, че Руската федерация трябва да се бои само от "своите партизани".

До момента няма независимо потвърждение на нито едно от противоречащите си обвинения.

В социалните мрежи се появиха снимки на един от диверсантите, които на пръв поглед потвърждават, че представители на доброволческия легион "Свобода за Русия" стоят зад нахлуването: 

„В пограничния Климовски район на Брянска област ФСБ (Федералната служба за сигурност - б.р.) на Русия и придадените сили на Министерството на отбраната на Руската федерация предприемат мерки за унищожаване на въоръжени украински националисти, нарушили държавната граница“, съобщи службата за сигурност, цитирана от Интерфакс.

ФСБ не даде други подробности за операцията.

ТАСС съобщи за "сблъсък с украински диверсанти, проникнали в граничната територия на Брянска област". Твърди се, че събитията се развиват в селата Любечани и Сушани, разположени на 20 км едно от друго на участъка от руско-украинската граница в Черниговска област.

РИА Новости съобщи за „вземане за заложници на местни жители“, за „ранени и загинали“, „взрив на електрическа подстанция“, пожар „от снаряд, пуснат от украински дрон“.

По-рано губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи за обстрел на автомобил от украински диверсанти в Климовски район.

"Днес ДРГ (диверсионно-разузнавателна група - б.р.) проникна от Украйна на територията на Климовски район в село Любечане. Диверсантите стреляха по движещ се автомобил. В резултат на обстрела един (местен) жител загина, десетгодишно дете е ранено“, написа Богомаз в своя канал в Телеграм.

По думите му детето е прието в местна болница.

Според Интерфакс очевидци са съобщаили и за залавянето на четирима заложници от украинска диверсионна група в село Сушани, Климовски район, Брянска област.

Според тези очевидци в 10:15 часа, местно време, в село Сушани украинската ДРГ е взела за заложници двама възрастни и две деца.

От Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна съобщиха за портала Телеграм канала "Бабел", че въоръжените сили на Украйна водят бойни действия изключително на територията на Украйна.

„Всичко, което се случва в Русия, е съпротивата на местното население срещу терористичния режим на Путин, неспазването на мерките за пожарна безопасност или други причини, които не зависят от Въоръжените сили на Украйна. По-конкретно съобщенията в интернет за събитията в района на Брянск са дръзка московска провокация“, заяви ведомството.

Украинското военно командване "Север" каза пред "Бабел", че „не знаят нищо за инциденти в граничните райони на Русия“.

Още на 23 февруари Оперативно командване "Север" предупреди, че в граничната зона с украинската Черниговска област е забелязано движение на колони от военна техника „без опознавателни знаци и с жива сила, облечена в маскировъчни униформи на Въоръжените сили на Украйна“, припомня украинският новинараски сайт НВ.

Тогава украинското командване заяви, че нашествениците подготвят „възможни провокации на годишнината от пълномащабното настъпление, като най-вероятно целта е да се обвинят украинските защитници в нарушаване на териториалната цялост“ на Русия.