От утре, 3 март, започва поредната за последните две години предизборна кампания. 6-7-8 партии ще се борят за влизане в парламента, отново, и засега социологическите агенции не дават прогноза, коренно различна от резултатите на предишния провален мандат.

В 117-ия епизод на Z-Каст коментираме предстоящите първи избори за годината с политическите редактори Албена Бъчварова и Любен Обретенов.

Според Обретенов всичко е в ръцете на гласуващите - и каквито са резултатите, те ще са отговорни за тях.

"Ще има промяна, ако българските избиратели си осъзнаят ролята. Полиците - без да ги оправдаваме за всички глупости, които са направили - те не могат да направят нещо извън това, което са казали избирателите."

Какъв ефект ще има обединението на ПП и ДБ?

"Укротяването на егото ще бъде големият проблем там", смята Бъчварова.

Ще успеят ли партиите да убедят избирателя, че има пряка връзка между големите въпроси пред България - членството в Шенген, Еврозоната, подкрепата за Украйна и скъсването с Русия - и съдържанието на хладилника му? 

Опитват ли се политиците да неглижират националните въпроси за сметка на международни скандали и "вечни теми"? За кого ще играе Радев на този вот - за себе си или за някого другиго?

Трябва ли да се притесняваме от "Възраждане" и техните амбиции, или те ще си останат нишова партия на най-радикалните? Ще бъде ли вотът тест за техния референдум?

Изчистиха ли си имиджа ГЕРБ? Или ще ги видим в коалиция "Магнитски" с ДПС и БСП? 

Отговорите на тези и много други въпроси - чуйте в новия Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.