Европейската комисия затяга правилата за конфликт на интереси на своите служители след нови разкрития за „Катаргейт“.

Този път обаче не са замесени евродепутати, а висш чиновник от ЕК. Става дума за естонеца Хенрик Хололей – шеф на Генерална дирекция „Транспорт”.

В началото на седмицата стана ясно, че той е пътувал до Катар за сметка на авиолиниите на емирството 9 пъти между 2015 и 2021 г. Тогава екипът му договарял голяма сделка в областта на авиацията със страната.

Случаят предизвиква особено внимание на фона на аферата „Катаргейт” за получаване на подкупи от емирството срещу лобиране в Европейския парламент. Скандалът доведе до ареста на няколко души начело с гръцката социалистка Ева Кайли, която бе зам.-председател на ЕП.

Случаят с Хенрик Хололей трябва да бъде предаден на Европейската прокуратура и Служба за борба с измамите ОЛАФ, смята „зеленият“ германски евродепутат Даниел Фройнд.

От Комисията поясниха, че в определени случаи организатор на конференция може да предложи да покрие част от разходите на поканения, но тогава непременно трябва да бъде направи анализ за евентуален конфликт на интереси. Ако са елиминирани рисковете, във вътрешната система на Комисията трябва да се декларира, че разходите се поемат от трета страна. Това са базови правила, заяви нейният говорител Балаж Уйвари в отговор на журналистически въпроси.

От ЕК допълниха, че в този случай такъв анализ е направен и е дадено разрешение на базата на правилата. Случаите, при които разходите на представител на Комисията се поемат от трета страна, са малцинство. Фройнд обаче определя тези обяснения като „нелепи”.

Засега не е ясно дали разкритията за Хололей са свързани с тези за Кайли и групата евродепутати около нея.

Ева Кайли остава още два месеца в ареста

Ева Кайли остава в ареста поне още два месеца. А най-малко още един месец зад решетките ще прекара и белгийският евродепутат Марк Тарабела, доскорошен член на групата на социалистите.

Решението за съдбата на двамата взе днес Апелативният съд съд в Брюксел. Кайли и Тарабела бяха подали молба да бъдат освободени, след като през февруари магистратите вече отказаха да го сторят. Все пак белгиецът ще бъде прехвърлен в затвор по близо до семейството си – в град Марш ан Фавен в регион Валония.

Двамата евродепутати бяха арестувани заради аферата „Катаргейт“. Те са заподозрени в получаване на подкупи от Катар в замяна на лобиране в Европейския парламент в полза на арабското емирство. Ева Кайли и Марк Тарабела са обвинени в корупция, пране на пари и принадлежност към престъпна организация.