Осъденият за двойното убийство пред дискотека "Соло" Илиян Тодоров е задържан в Узбекистан, потвърдиха от прокуратурата в понеделник.

Той е арестуван на летището в столицата Ташкент - при опит да излети за Истанбул. Тодоров е бил спрян заради съмнения за фалшив паспорт.

След експертна оценка на снимки от Националния институт по криминалистика към МВР е потвърдено, че става дума именно за изчезналия преди повече от 12 години мъж, осъден за двойното убийство пред столичната дискотека. То бе извършено на 18 април 2009 г. Тогава след скандал с нож бяха наръгани Васил Александров и Кирил Въжаров, които починаха. Техен приятел също бе нападнат, но оцеля. Окончателната присъда на Тодоров бе потвърдена от ВКС в края на 2013 г.

В съобщението на властите в Ташкент се сочи, че на 1 март при проверка с полет за Истанбул Илиян Тодоров е спрян за проверка. Установено е, че паспортът, с който българският гражданин се е легитимирал, е подправен, заради което е задържан. Със случая са ангажирани компетентните гранични власти, както и компетентната прокуратура в Узбекистан.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление, което предстои да се разгледа.

Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция съгласно сключен договор между Република България и Република Узбекистан, подписан през 2004 г.

В тази връзка главният прокурор Иван Гешев е поискал официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан. Нигматила Юлдашев, се казва още в информацията от държавното обвинение.