Отношението на талибаните в Афганистан към жените и момичетата може да се счита за престъпление срещу човечеството, пише в доклад на ООН, представен днес в Женева пред Съвета по човешките права, съобщи Ройтерс.

След като се върна на власт в страната през август 2021 г., ислямисткото движение ограничи драстично правата и свободите на жените, включително възможността им да посещават гимназии и университети. 

В доклад, обхващащ периода юли-декември 2022, специалният докладчик на ООН за ситуацията с човешките права в Афганистан Ричард Бенет пише, че отношението на талибаните към жените и момичетата "е равнозначно на дискриминация по полов принцип и престъпление срещу човечеството".

"Умишлената и пресметната политика на талибаните е да не признават човешките права на жените и момичетата и да ги заличат от обществения живот. Това може да бъде счетено за международно престъпление на дискриминация по полов принцип, за което властите може да бъдат държани под отговорност", каза Бенет пред Съвета на ООН по човешките права.

Засега от афганистанското министерство на информацията не са отговорили на запитване на Ройтерс за коментар.

Талибаните твърдят, че спазват правата на жените в контекста на своята интерпретация на исляма и на афганската култура и че в бъдеще планират да отворят училища за момичета, след като има определени условия за това.

През декември ислямисткото движение забрани на повечето здравни работници от женски пол да упражняват своите професии, подтиквайки много от хуманитарните агенции да отменят частично работата си в разгара на хуманитарна криза по време на студените зимни месеци, отбелязва Ройтерс, на която се позовава БТА.