Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" води в проучванията на "Маркет линкс" с 20,9%. Второто място с 20,4% е за ГЕРБ-СДС, но потенциалът на коалицията около Бойко Борисов е малко по-голям и тя може да навакса на финалната права, показват данните на агенцията. Това съобщи бТВ.

Тези проценти са на база отговорите на избиратели, които са заявили, че със сигурност ще гласуват. Сред всички избиратели ГЕРБ-СДС води с около 2% пред "Продължаваме промяната - Демократична България" - 15,4% срещу 13,3%

ДПС е трета политическа сили с 13,3%. Възраждане е на четвърто място - 11,8%, но също със сериозен потенциал за растеж. БСП потвърждава негативния си тренд - партията  в момента би получила 6,6% от вота.

Нито една от по-малките партии не е близо до 4% избирателна бариера, показват данните на "Маркет линкс" . "Български възход" е с 2,4%, а ИТН и "Левицата" засега са с 2,3%.

Според Добромир Живков от "Маркет линкс", вместо парламент със седем парламентарни групи, може да се окажем с 5-партиен парламент. Той смята, че към момента е невъзможно някоя от водещите две формации да има достатъчно гласове за самостоятелно мнозинство.

56% от избирателите са заявили, че подкрепят машинното гласуване, а само 20% са за хартиено гласуване. Останалите 24% са неутрални.

68% от избирателите искат държавата да упражнява контрол върху цените. 19% подкрепят изцяло свободен пазар, а 13% са неутрални.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от бТВ и "Маркет линкс". То е проведено сред 1080 лица над 18 г. в периода 18-27 февруари.