Събирачи на отпадъци, общински служители и влакови машинисти са сред хората, които напуснаха работа във вторник във Франция, за да изразят гнева си срещу законопроект, който повишава възрастта за пенсиониране на 64 години, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че синдикатите виждат проекта като заплаха за целия френски социален модел.

Повече от 250 протеста се очакват в Париж и в цялата страна. Очаква се това да стане най-голямата демонстрация на синдикална мощ срещу законопроекта на президента Еманюел Макрон, който вече два месеца предизвиква различни протести. Тази седмица го обсъжда френският Сенат.

Синдикатите заплашиха да парализират френската икономика, като спрат работа в множество сектори. Най-видима стана безсрочната стачка в националната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF).

Правителството призова хората да работят от дома, ако работата им го позволява.

Съответно една пета и една трето от полетите на вете главни парижки летища "Шарл дьо Гол"  и "Орли" бяха отменени. Очаква се влаковете за Германия и Испания да спрат, а тези за и от Великобритания да бъдат намалени с една трета.

Очаква се и повече от 60% от учителите в началните училища да стачкуват, както и служителите в обществения сектор на други места.

Реформата, предвидена в законопроекта, ще повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и ще изисква 43 години трудов или осигурителен стаж за получаване на пълна пенсия. Правителството я обосновава с факта, че населението на Франция застарява и продължителността на живота се удължава.

Проучванията на общественото мнение показват, че повечето френски избиратели са против законопроекта. Левите законодатели казват, че компаниите и богатите трябва да се намесят повече във финансирането на пенсионната система.