Масло от една марка в една и съща търговска верига струва с 40 на сто по-евтино в Германия в сравнение в България.

Такъв пример даде във вторник сутрин по Нова тв министърът на икономиката в служебното правителство Никола Стоянов.

Единствено в Австрия яйцата са по-скъпи от българските. Масово в други европейски държави били с по 10-20% по-евтини от нашите. Имало дори случай, при който българско бяло саламурено сирене в Белгия е по-евтино, отколкото у нас, даде още примери той.

До края на седмицата се очаква да тръгне сайтът, поръчан от правителството, на който ще може да се намери сравнение на цените на хранителни стоки в търговските вериги в страните от Европейския съюз и в България.

В момента масово търговските вериги слагат надценка от 80-90 % на хранителните стоки.

Това стана ясно от думите на Стоянов. Затова следващата седмица министърът ще покани на среща представители на Комисията за защита на конкуренцията, за да разбере от тях дали са правили проверка за картел, организиран от търговските вериги.

Стоянов посочи още, че служебното правителство обмисля да въведе режим, при който търговците ще трябва да уведомяват Комисията за защита на потребителите, ако искат да поставят надценка от 20-25 % върху доставната цена на хранителните продукти. Така КЗП ще може да прецени дали и кого да провери, за да установи какъв е аргументът за надценката. Процентът все още се обсъжда, уточни Стоянов, според когото подобна мярка би ограничила нелоялните търговски практики.

Министърът на икономиката обяви амбицията на ведомството си актовете за нелоялни търговски практики да са на принципа, който се следва в други европейски страни. Санкциите за подобни нарушения могат да стигнат до 4% от оборота на търговеца. В България актът не е обвързан с оборота и може да е в размер на максимум 50 хиляди лева.

"Правителството по никакъв начин не е във война с веригите и по никакъв начин не ги сочим с пръст. Ние установяваме, че има проблем по веригата на доставки, цените се качват необосновано. Ние не сме разследващ орган, само искаме да осветлим кой колко печели", каза още Стоянов.

Той допълни, че целта на служебното правителство е цените да бъдат намалени с 20-30 %. По думите му Комисията за защита на потребителите е направила близо 500 проверки за няколко седмици, при които са установени 480 нарушения, съставени са 205 акта.

Относно дебата дали трябва ДДС за храните да бъде намален, Стоянов не скри, че е скептичен за въвеждането на мярката. По думите му това надали ще намали цените на хранителните продукти.

Малко в стила на "кое е първо - яйцето или кокошката" министърът обяви, че увеличаването на доходите през миналата година (от редовния кабинет - бел. ред.) довело до ръст на инфлацията. Освен фактори като войната и енергийната криза 

„Моментът е много тънък. Разбира се, че доходите в такава ситуация трябва да се вдигат. Въпросът е с колко, колко бързо, как е спрямо останалите мерки, които са за компенсиране на високите цени. Смятам, че миналата година беше прекалено е не се случиха нещата както трябва. Това доведе до по-високата инфлация в България спрямо Европейския съюз”, допълни Стоянов.