За да има баланс в системата, осигуровката за пенсия би трябвало да се вдигне поне със 7%, но тъй като увеличение в такъв размер ще натовари бизнеса и работещите, по-приемливо е да нараства плавно с 0,5% годишно. Становището е на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и напълно съвпада с предложението на социалния министър Ивайло Калфин пенсионната вноска да расте със същия процент всяка година.

"Това е актюерският разчет, това е сметката. Толкава е дупката, така да го наречем, и оттук-нататък трябва да се види колко могат да понесат икономиката и работещите и какви мерки могат да бъдат взети. Дали от догодина, дали от по догодина, дали от по-нататък - това е въпрос на анализи", коментира председателят на синдиката Пламен Димитров.

Според разчетите на Националния осигурителен институт (НОИ), 7-процентното увеличение на вноските за пенсия ще ликвидира дефицита в бюджета на общественото осигуряване. От КНСБ обаче твърдят, че промяната трябва да стане факт, когато икономиката започне да върви нагоре по-устойчиво. Въпреки това синдикатът е съгласен и с друго становище на министър Калфин - че в обозримо бъдеще пенсиите трябва да достигнат 75% от месечното възнаграждение на всеки служител.

Междувременно омбудсманът Констатин Пенчев обяви, че ще сезира Конституционният съд, ако до края на март управляващите не осъществят обещатана публична дискусия за пенсионната реформа и отново излъжат очакванията на българските граждани.

"Промени в законодателството и особено такива в чувствителни области, каквато е пенсионната реформа, трябва да се осъществяват след обстойно обществено обсъждане, като се изследват подробно всички мнения и становища и се дава гласност на различните гледни точки и предложения, с цел да се постигне консенсус по важните въпроси", се казва в официално становище на омбудсмана, изпратено до премиера Бойко Борисов, председателката на Народното събрание Цецка Цачева и ръководителите на парламентарните комисии.