След нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. руските сили атакуват украинските градове с въздушни удари и крилати ракети. Многократно украинските лидери са отправяли молби към западните си колеги да предоставят въоръжение, с което може да се противодейства на агресивната кампания на Русия с въздушни бомбардировки.

Пентагонът реагира незабавно на искането на Киев за въоръжение, обещавайки да достави комплексни системи за ПВО на украинските въоръжени сили през 2022 г. В рамките на няколко месеца САЩ започнаха да изпълняват това обещание като предоставиха две системи НАСАМС (NASAMS) на Украйна.

NASAMS е избрана от 13 страни по света. Това е референтна система в НАТО за модулна мрежова и интегрирана противоракетна система. НАСАМС е наземна система за ПВО защита на цивилни цели и стратегически обекти като правителствени сгради и военни съоръжения. Използва се в голямо разнообразие от мисии, като защита на  активи с висока стойност, но също и в бази за противовъздушна отбрана и армейски маневрени формирования. Повече от две десетилетия централизираната мрежова ракетна система НАСАМС отбранява Вашингтон, окръг Колумбия.

Противоракетната отбрана е въпрос на количество. Ако нападателят разполага с повече ракети, отколкото отбранителните способности за противодействие на атакувания, то тогава нападателят има надмощие, пробива защитата и нанася удар върху целите. Двете системи НАСАМС, които Украйна получи от САЩ, запълниха пропуските на изтощената и изчерпана противовъздушна отбрана на Украйна. Вашингтон се ангажира да достави още шест системи НАСАМС на Украйна до началото на 2025.

Започвайки с предимствата и завършвайки с недостатъците, какво трябва да се знае за ПВО системата, струваща милиони долари, която може да промени хода на войната и помага да се осуети въздушната стратегия на Русия в Украйна от ноември 2022 г.

Да извървим целия път

От дебюта на второто поколение НАСАМС през втората половина на 2000-те, стандартната батарея на системата включва 12 пускови установки, всяка от която има по шест ракети. Това позволява на една напълно заредена система да порази повече от 70 цели едновременно.

Стандартно ракетните батареи на НАСАМС са заредени с дузина AIM-120 (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles) или АМРААМ. Това са същите ракети, с които американските изтребители свалят вражеските самолети. Вече трето десетилетие ракетата AIM-120 и различните й версии е най-често използваната ракета въздух-въздух от ВВС. Досега, ракетата е свалила 10 самолета, първият е през 1992 г., когато пилот на F-16 сваля иракски изтребител.

При стандартното снаряжение с АМРААМ, системата НАСАМС е в състояние да прихване безпилотни летателни апарати, крилати ракети и самолети с обсег до около 40 километра. Ако има препятствие към целта, например сграда или планина, това пречи на пряката видимост и при повечето системи за ПВО радарът на оръжието не може да прихване целта. NASAMS не е оръжейна система, която работи с пряка видимост. NASAMS е мрежова и модулна система с множество сензори и пускови установки. Това означава, че ако някой сензор в мрежата на оръжейната система открие и проследи цел, всяка пускова установка и ракета могат да използват данните. По този начин не се нуждае от пряка видимост от пусковата установка до целта. Поради тази причина действителният ефективен обсег на НАСАМС се разширява.

Най-новата технология

Преди няколко години се появи системата НАСАМС от трето поколение с ракета АМРААМ с разширен обсег. Системата НАСАМС-3 и ракетите с разширен обсег летят по-високо и осигуряват допълнителен обсег от около 8 километра.

Системата НАСАМС-3 също така може да изстрелва и ракети с по-малък обсег, включително AIM-9X Block II Sidewinder, известна най-вече със способността си да се насочва към бързо движещи се крилати ракети. Изстреляна от НАСАМС-3, ракетата AIM-9X може ефективно да поразява цели на разстояние от около 16 километра.

Не е известно кое поколение система НАСАМС САЩ е предоставила на Украйна, но след обявяването на военната помощ някои експерти предположиха, че Вашингтон ще изпрати системи от по-старо поколение. НАСАМС-2 все още е на въоръжение в САЩ, но постепенно се заменя с по-ново поколение.

Приспособимост към съвременната война

Системата НАСАМС е съвместна разработка на американския отбранителен конгломерат "Рейтиън текнолъджис" (Raytheon Technologies) и норвежката компания "Конгсберг дифенс енд аероспейс" (Kongsberg Defense & Aerospace) от преди десетилетия. Системата направи своя дебют през 90-те години на миналия век в Кралските военновъздушни сили на Норвегия.

Модулната отворена архитектура на системата НАСАМС й позволява да се приспособява към постоянно изменящия се характер на съвременната война. Третото поколение система не само изстрелва най-новите и най-добрите ракети, като АМРААМ с разширен обсег, но може да бъде оборудван и с най-модерния радар.

Първоначално системата НАСАМС е оборудвана с радар AN/MPQ-64 Sentinel. Системата за проследяване със среден обсег автоматично идентифицира входящи въздушни заплахи, като хеликоптери и безпилотни летателни апарати, и може да направи това от около 40 километра.

Sentinel в крайна сметка удвои обсега си, след като претърпя обновяване в средата на 2000-те. След това, през 2021 г., дебютира GhostEye MR - система, която може да вижда дори по-високо и по-далеч от модернизирания Sentinel. Не след дълго, GhostEye MR замени Sentinel, за да се превърне в бъдещето на радарните технологии на НАСАМС.

Способността на НАСАМС да интегрира нови технологии е само част от това, което я прави толкова гъвкава. Компонентите на системата могат да функционират заедно, дори когато са отдалечени един от друг на километри разстояние, не позволявайки на противника да унищожи системата с един удар. Командният пулт (известен като център за управление на огъня), пусковите установки и радарът могат да са на разстояние един от друг до 19 километра.

В крайна сметка Пентагонът ще удовлетвори молбата на Киев. Вашингтон ще изпраща системите НАСАМС, за да запълни пропуските в украинската противовъздушна отбрана, прихващайки руски ракети, изстреляни над украинските градове.