Явно премиерът Бойко Борисов е повлиян от полския опит, за да заяви, че следващият президент на България може да е жена.

Съюзът на демократичната левица (СДЛ) - главната опозиционна сила в Полша, издигна преди седмица като кандидат-президент красивата Магдалена Огурек.

Чаровната блондинка поразително прилича на младата Агнета Фелтскуг - русокосата певица от легендарната шведска група АББА.

Така изглежда Агнета Фелтскуг от АББА през 1976 г.

Кандидатурата на Огурек бе обявена от Лешек Милер, лидера на СДЛ.

"Уверени сме, че д-р Магдалена Огурек е символ на промяната, включително на тази на поколенията. Тя е символ на отварянето на полските политици към младото европейско поколение от поляци и полякини. Тя е символ на националното единство и не е представител или вожд на което и да било от воюващите полски племвена или политически партии", каза Милер.

35-годишната Огурек наистина е доктор. Но не по медицина, а по икономика и публична администрация. Учила е във Варшава и в Маастрихт, Холандия.

Магдалена Огурек като телевизионна водеща

Автор е на няколко книги, най-известната от които е "Полските тамплиери - митове и действителност". Била е телевизионна водеща.

Работила е във външното министерство във Варшава. А в периода 2012-2014 г. е била консултант на Централната банка. Магдалена Огурек не обича да говори за личния си живот. Познатите й са единодушни, че тя е прекрас на съпруга и майка.

Президентските избори в полша трябва да се състоят напролет. Настоящият държавен глава Бронислав Коморовски в момента се ползва с одобрението на 56 на сто от сънародниците си. Той обаче все още не е обявил дали смята да се кандидатира за втори мандат.

Ако Огурек спечели изборите, тя ще стане първата в историята жена, президент на Полша.

Засега не е ясно какви са шансовете на Огурек.

Вчера българският премиер Бойко Борисов даде заявка да издигне дама за държавен глава.

"Сега, като ви слушам и като ви гледам, си мисля, защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена президент. Имаме достатъчно фигури, които можем да обсъждаме", каза той в приветствието си до участниците в Общото събрание на "Жени-ГЕРБ" в НДК.

Остава да се разбере дали Борисов е говорил под влияние на ставащото в Полша.