Полицията в Грузия използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръсне многохиляден протест пред парламента срещу проектозакон за "чуждестранните агенти", предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Полицаи с щитове за борба с безредиците извършваха арести по протежение на главната улица "Руставели", минаваща през центъра на града.

Часове по-рано полицията влезе в сблъсъци с демонстранти, някои от които хвърляха бутилки със запалителна течност и камъни. След това множеството се събра пред парламента, където някои хора събориха леките метални бариери, предназначени да държат хората далеч от сградата.

В изявление министерството на вътрешните работи съобщи, че има ранени и от двете страни след това, което нарече изключително насилствен протест, и заяви, че полицията ще реагира на нарушенията на закона.

Протестите избухнаха, след като депутатите дадоха първоначалната си подкрепа за закона, който според критиците представлява авторитарен завой и може да навреди на стремежа на страната да се присъедини към Европейския съюз.

Вчера грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили потвърди подкрепата си за закона, като заяви, че предложените разпоредби относно чуждестранните агенти отговарят на "европейските и световните стандарти".

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обаче заяви, че проектозаконът е "много лошо развитие" за страната и може сериозно да засегне връзките ѝ с ЕС.

Хиляди хора, някои от които развяваха знамена на ЕС и на Украйна, стояха пред парламента и слушаха как ораторите осъждат закона, който изисква всички организации, получаващи повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти" или да бъдат подложени на значителни глоби.

Критиците твърдят, че той напомня на закон от 2012 г. в Русия, който оттогава се използва за разправа с инакомислещите.

На места протестиращите скандираха обиди срещу руския президент Владимир Путин.

Президентката на Грузия Саломе Зурабишвили, която заяви, че ще наложи вето на закона, ако той попадне на бюрото ѝ, заяви, че е на страната на протестиращите. "Вие представлявате свободна Грузия, Грузия, която вижда бъдещето си на Запад и няма да позволи на никого да ѝ отнеме това бъдеще", каза тя в обръщение, записано в Съединените щати, където е на официално посещение.

Борел: Законът е срещу целта на Грузия да влезе в ЕС

Приемането на закона е много лошо развитие за Грузия и нейния народ, коментира върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. В настоящата си форма този закон рискува да окаже отрицателно влияние върху гражданското общество и медиите.

Той е несъвместим с европейските ценности и стандарти, категоричен е Борел. Законът е насочен срещу заявената цел на Грузия да се присъедини към ЕС. Окончателното му одобряване може да има сериозни последици за отношенията между Брюксел и Тбилиси.

66 арестувани

Грузинската полиция задържа 66 души край парламента в Тбилиси по време на митинг, събрал противници на законопроекта за "чуждестранните агенти", предадоха световните агенции, като се позоваха на министерството на вътрешните работи.

В съобщението се уточнява, че тези хора са задържани за дребно хулиганство и неподчинение на служители на реда, а данни за нарушенията ще бъдат представени на съдебните власти в сроковете, предвидени от закона.

Според вътрешното министерство в размириците са пострадали 50 полицаи, а някои от тях все още са на лечение в медицински заведения. Образувано е наказателно дело за нападение срещу служители в полицията и системата за изтърпяване на наказания, както и за нанасяне на материални щети.

Основната опозиционна партия в Грузия призова за нов протест днес в Тбилиси, предаде Франс прес. Новият протест ще бъде в 15 ч. местно време на булевард "Руставели". 

"Протестите ще продължат всеки ден до победата", казва Ника Мелия, представител на Единното национално движение, опозиционната партия,  създадена от бившия президент  Михаил Саакашвили, който се намира сега в затвора в Грузия.