Над 47 300 са подадените от наши сънародници заявления за гласуване от чужбина на парламентарните избори на 2 април.

Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ. От Турция те са над 28 хиляди, от Великобритания и Германия - по 3300, над 2 хиляди са заявленията от САЩ.

С около 3 хил. по-малко са заявките спрямо изборите на 2 октомври (тогава бяха ок. 51 хил.) и почти двойно спрямо тези на 4 април 2021 г., когато броят на подадените заявления достигна рекордните 88 хиляди.

Въз основа на тях обаче не може да се направи извод за очакваната избирателна активност зад граница, тъй като по-малкото заявления не означават непременно отслабване на интереса към предстоящите пети поред избори. Причината е, че заради текстове в Изборния кодекс секции се образуват автоматично на местата, където в последните 5 години са се провеждали избори и са гласували над 100 души.

Събирането на минимум 40 заявления засега все още остава условие за образуването на допълнителни секции извън автоматичните.

До края на седмицата ще станат ясни местата и броят на секциите, в които ще се гласува в чужбина.

По-голямата част от местата са така наречените "автоматични" секции, в които на предишни избори гласувалите са били 100 или повече. На парламентарния вот на 2 ри октомври миналата година, в чужбина се гласуваше в 755 секции.