Европейската комисия е получила писмо на руски език със заплахи, че в целия Европейски съюз предстоят атентати заради европейската политика за Украйна.

Това съобщиха днес медии в Белгия, цитирани от БТА.

В писмото се съдържа предупреждение, че заради “агресивната европейска политика” предстоят “масирани терористични удари” в ЕС. Отправени са били заплахи срещу общността ЛГБТ "и други малцинства", както и срещу държавни и правителствени ръководители от ЕС.

Писмото е било получено на 3 март, а днес Комисията е предупредила белгийската полиция.

По-рано днес полицията в Брюксел затегна сигурността в отговор на заплахата от възможна атака в метрото, съобщи посолството на САЩ в Белгия. То предупреждава да бъдат избягвани места, където има много хора, да бъдат следени съобщенията в местните медии. Посолството съветва и да бъде периодично преглеждан неговият сайт за актуализации.

Заплахата за евентуален атентат в брюкселското метро се разпространява в интернет, предаде БТА. Белгийските служби за сигурност свикали заседание и приемат предупреждението много сериозно.

Полицаи със следови кучета били изпратени през нощта на проверка. Не били открити обаче следи от взривни вещества.

Градският транспорт в Брюксел днес е полупарализиран заради протест, свързан с отбелязването на Международния ден на жените. Особено засегнати са линиите на метрото.

На 22 март 2016 г. в метрото и на летището в Брюксел терористи, свързани с групировката “Ислямска държава” (ИД), извършиха два атентата, довели до 32 жертви и 340 ранени. Взривената метростанция бе „Маалбеек“, която се намира само на една спирка от Европейската комисия.