Наблюдателният борд на техногиганта Meta, независим орган, създаден за да съветва Зукърбърг как да се модерират платформите на компанията, обсъжда сега най-модерираната дума в тях. 

Това e "шахид", арабска дума, която в Корана се ползва основно в смисъла на "свидетел", но в съвременния арабски означава "мъченик".

Според сегашната политика на компанията, ползването на думата не е допустимо заради политиката им за "Опасни индивиди и организации". Причината е проста - тя масово се използва от ислямисти, прославящи терористични актове. В момента "шахид" се трие от Facebook и Instagram, ако се отнася към конкретен човек.

Според много араби обаче в ежедневната си употреба думата се ползва и за хора, които са починали внезапно в инцидент или война. Без непременно това да важи само за терористи.

От Meta признават, че сегашният им подход може да води до прекомерна модерация, особено в арабските страни, затова възлага на Наблюдателния борд да реши как ще се модерира думата. И предлага две други опции - да може да се ползва за "опасни" индивиди, ако потребителят не ги възхвалява, или думата да се премахва само ако е във връзка с терористичен акт.

Наблюдателният борд пък обяви, че иска мнения от обществото за това как да се процедира - и ще събира тези мнения до 10 април тази година. Решението обаче ще отнеме доста повече време.