Признати имена в правото, науката и културата получиха висши държавни отличия от президента Румен Радев.

Най-високото държавно отличие - "Стара планина - Първа степен" , получи проф. Камен Велев. Научните му интереси са в областта на теорията на автоматичното управление на приложната статистика. Той е автор на седем учебника и над 100 научни статии и доклади.

Орден "Стара планина" получи аристократът на пианото проф. Атанас Куртев, изнесъл над 1200 самостоятелни концерта и свирил в повече от 30 държави. Възпитаниците на проф. Куртев са сред водещите концертиращи артисти и педагози у нас и по света, съобщи БНР.

Професорът по стара история в Софийския университет "Св. Климент Охридски", работил 30 години в областта на античната история и тракологията - проф. Петър Делев беше удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие.

Същото отличие получиха - проф. Стефан Костянев за принос в развитието на медицинската наука и образование, експертът по наказателно право Даниела Доковска. Проф. Божидар Божинов, който е сред признатите специалисти в областта на земната механика у нас, получи орден „Св. св. Кирил и Методий“, първа степен.

Президентът Румен Радев подчерта, че отличените учени, преподаватели и експерти и се ползват с високо обществено доверие: 

"С труда си те допринесоха за напредъка на България и за научното израстване на поколения специалисти в разнородни области. Постигнатите от тях резултати не само подобряват качеството на живот на хората у нас, но и утвърждават престижа на нашата Родина зад граница".

"Тези отличия са признание за нашата дългогодишна и неуморна дейност за развитие на образованието, науката и културата", посочи в отговор проф. Камен Велев.