В населените места, където липсва интернет или има технически проблеми пред видеонаблюдението на броенето на бюлетините, ще бъде направен видеозапис. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева пред БНТ. Навсякъде едновременно с излъчването на живо ще се прави запис. Записите ще бъдат качени в интернет платформа, за да бъдат гледани впоследствие, обясни говорителят на ЦИК.

Техническото осигуряване на видеонаблюдението е дейност, възложена на Министерския съвет, който я възложи на Министерството на електронното управление, респективно на „Информационно обслужване".

Какви ще са устройствата за видеонаблюдение при броенето на бюлетините, кога ще бъдат доставени и как ще се борави с тях, трябва да отговорят от „Информационно обслужване" и Министерството на електронното управление, добави Матева.

Тя заяви, че по време на гласуването през целия изборен ден няма да има видеонаблюдение, а устройствата, с които ще се осигурява видеонаблюдението, ще бъдат включени след края на изборния ден.

Росица Матева, че имат уверение от Министерството на електронното управление, че устройствата ще са такива, че ще могат да се включват много лесно.

"Ще има стойка, върху която ще се поставят. Задължението е да бъдат насочени така, че да се вижда масата, върху която ще бъдат броени бюлетините. Ще се излъчва и попълването на протоколите и подписването им", каза Матева.

Изискването на ЦИК е устройствата да са с такава разделителна способност, за да се вижда как е гласувал избирателят, номерът на партията и коалицията, и номерът на преференцията. Тя добави, че трябва да се записва и звук, за да се чува какво обявяват членовете на секционните избирателни комисии, които вадят бюлетините.

Вчера „Информационно обслужване“ обяви обществена поръчка за доставка на технически устройства и осигуряване на мобилна свързаност на видеонаблюдението в реално време и видеозаснемането след края на изборния ден на 2 април 2023 г.