Руският филиал на френската козметична корпорация "Ив Роше" разработи "таблици и шаблони с антропометрични идеали, съответстващи на чистия фенотип на руската жена", които рускините могат да използват, за да се доближат до идеала за "руската красавица". С любезното съдействие на експерти от фирмата.

Това се съобщава в изтрита вече публикация на сайта на московския "Институт за пластична хирургия и козметология", който си партнира с "Ив Роше".

Архивирано съобщение на рекламата от 15:16 часа на 7 март може да намерите тук.

А ето какво гласи тя:

"Корпорацията "Ив Роше" представя нов революционен и уникален подход към индустрията за красота. От първи март във всички руски магазини на нашата компания започва уникална промоция "Руска красота". Десетки хиляди наши клиенти ще могат не само да избират необходимата козметика и продукти за грижа за кожата и косата, но и да се уверят, че техните показатели отговарят на идеалите на руските красавици.

За да направите това, във всички търговски обекти ще бъдат поставени таблици и шаблони с антропометрични идеали, съответстващи на чистия фенотип на руска жена. И нашите специалисти ще могат безплатно да предложат как и с какви козметични средства и техники дамите могат да подчертаят оригиналните руски черти на външния си вид, ако е необходимо, както и да изгладят черти, които не съответстват на руската антропометрия".

"Ив Роше" уточнява, че проектът "Руска красота" е резултат от "много упорит труд".

"Специалистите на корпорацията събраха и обобщиха хиляди исторически и съвременни данни за външния вид на известни руски красавици, чийто изключителен външен вид е неоспорим и чийто руски произход е документиран. Този подход позволи да се направи ясен паралел между етническите характеристики на красотата на руските жени и най-оптималното използване на козметиката".

Компанията изрично изтъква, че "днес, когато патриотичните чувства в Русия са по-силни от всякога, корпорацията "Ив Роше" счита за свой дълг да обърне внимание на уникалността и изключителността на чистата руска красота".

"Най-добрите гени от поколение на поколение са създали уникален образ на руска красота. И наш дълг е да го съхраним и увеличим. Руският фенотип е отражение на чистотата на руската култура, специален и ярък пример за онези, които отдавна са загубили своята оригиналност и изключителност, разточително смесвайки гените си с гените на други народи".

Компанията посочва в какво се състои "основата на особената руска цивилизация" - "майки, съпруги, дъщери - тези, които винаги са били пазители на семейното огнище в Русия, а мъжете - тези, които увеличават славата на родната си земя".

"Цивилизация на величие, сила и уникална красота".

Заменете "руски" с "немски"

Постът, както ясно си личи от архивираната му версия, не е бил изтрит навреме. Например. журналистът и историк Шимон Бриман сравни чрез публикация във Фейсбук окачестви обявения "стандарт за руска красота" като опорка на нацистка Германия.

"Трима историци на Холокоста, които прочетоха тази свежа руска реклама, без да се координират, ми казаха, че авторите на рекламата просто са заменили думата "немски" от нацистката пропаганда на "руски".

Писателят и преводач "Остап Украинец" подчерта в "Медиум" отговорността, която "Ив Роше" носи като френска компания.

"Не е изненадващо, че руснаците правят това и мислят по този начин. Те никога не са го крили (но мнозина бяха твърде мързеливи да забележат). "Ив Роше" обаче не е руска корпорация. Базирана е във Франция. Честно казано, малко съм шокиран, че са избрали да подкрепят тази малка инициатива по измерване на черепи."

В "Туитър" популярност набра хаштага "БойкотирайтеИвРоше". Към него се присъедини журналистът на "Кийв Пост" Джейсън Джей Смарт, който призова "Ив Роше" незабавно да осъди рекламата и да напусне руския пазар.

"Ив Роше Украйна": Нямаме нищо общо с "Ив Роше Русия". Подкрепяме украинските защитници

Още на 7 март украинският клон на "Ив Роше Украйна" заяви чрез коментар под публикация на страницата си във "Фейсбук", че е законно регистриран в Украйна и по никакъв начин не е свързан с руския филиал:

"Ив Роше Украйна" по никакъв начин не е обвързан юридически с "Ив Роше Русия": всякакви действия за функционирането на този клон са извън обхвата на нашите решения".

В публикацията още се казва, че "ние предоставяме хуманитарна помощ на жертвите на войната, за което можете да научите повече на уебсайта yves-rocher.ua."

"Ив Роше Украйна" са украинци, обединени от обща цел, към която всички се приближаваме заедно с ежедневни усилия, работа, активно доброволчество и подкрепа. (...) Ежедневните ни усилия, нашата цел и основен избор са насочени към запазването на работни места, финансовата подкрепа на нашите служители, партньори и доставчици; подпомагането на дейността на компанията, която захранва украинската икономика чрез плащането на данъци и възобновяването на работата на компанията след април 2022 г.

Подкрепяме онези, които защитават страната ни като част от въоръжените сили на Украйна и се гордеем с защитниците, които са сред семействата на нашите служители. Всички имаме една цел, затова ви молим да подкрепите усилията на екипа на "Ив Роше Украйна"!