Президентът Володимир Зеленски отрече Украйна да е замесена в експлозиите на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Той коментира медийната информация по време на брифинг с финландската премиерка Сана Марин в Киев, предаде украинската медия "НВ".

"Що се отнася до "Северен поток", ние нямаме нищо общо с него", подчерта Зеленски.

По-рано "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на американски служители, запознати с разузнавателни данни на САЩ, съобщи, че зад саботажа на газопроводите "Северен поток" може да стои "проукраинска група".

Изданието изрично уточни, че няма никакви доказателства тази формация да е действала по нареждане или със съдействието на Киев.

"Мисля, че е много опасно някои независими медии, към които винаги съм изпитвал голямо уважение, да предприемат подобни стъпки. Мисля, че това е погрешно. Това е само в полза на Руската федерация. Или все още има бизнес групи, които са заинтересовани да не се въвеждат мощни санкции, защото техният бизнес страда и тези групи могат да бъдат не са само в Русия, за съжаление", каза президентът.

Зеленски разкритикува и трети страни, които помагат на Руската федерация да заобиколи санкциите, за да спечели десетки милиарди долари, докато "показно" помагат на Украйна.