Руски тийнеджър, осъден за "тероризъм" заради антипутинските си позиции, е успял да напусне Русия заедно със семейството си, съобщи каналът в Telegram "Дозор в Волгограде". Членове на канала са помогнали за бягството, което всъщност е било напълно легално.

16-годишният Ярослав Иноземцев бе арестуван през юни 2020 г. - когато е едва на 14. Още преди войната той публикува критики към диктаторския режим на Владимир Путин в социалните мрежи, което води до ареста му и претърсване на дома му. Руските служби откриват "импровизирано експлозивно устройство" - всъщност пиратка, която има взривна сила, колкото да взриви кашон. И 18 "коктейла Молотов". Тезата им е, че Иноземцев готви "терористична атака" срещу собственото си училище, като планира да убие директорката и един от съучениците си.

Въпреки че и директорката, и набедения за жертва ученик свидетелстват пред съда, че обвиненията са нелепи и никога не са се чувствали застрашени от младежа, делото продължава, макар и със спънки заради множество грешки и неясноти от обвинението. През 2021 г. момчето е обявено за психично нестабилно от властите и пратено в психиатрична болница. По-късно съдът го освобождава от нея.

През юли 2022 г. Ярослав е осъден за опит за терористичен акт, нелегално притежание и производство на експлозиви. Присъдата е принудително психиатрично лечение. Следва обжалване, което бива отхвърлено през януари.

Но присъдата създава малка правна дупка - в момента, в който тя влиза в сила, другите временни ограничения - например това да пътува - спират. 

"Така че ние напълно легално напуснахме страната, без да нарушим каквото и да е", обяснява майката на Иноземцев Юлия пред сайта Kavkaz Realii.

"Аз съм обикновен тийнейджър с обикновени интереси. Те решиха да ме превърат в терорист заради моите постове срещу правителството и Путин в социалните мрежи", обяснява самият Ярослав във видео преди напускането на страната.