Да се приписва несъответна вина на България за депортирането на евреите от територията на днешна Република Северна Македония, е несериозно. Това каза пред БТА проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна и експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония.

Повод за коментара му е изказване на президента на РСМ Стево Пендаровски по повод 80-ата годишнина от депортацията на евреите от територията на днешна Република Северна Македония.

"Справедливост означава да признаеш и назовеш истината и тя да бъде уважавана от всички. За да има помирение, трябва да има извинение за ролята на профашисткото правителство в София по това време в депортирането на македонските евреи", каза в словото си Пендаровски.

Пред БТА проф. Димитров коментира, че оценките, изказани от Пендаровски, са силно идеологизирани.

"Да се говори по този начин към България е крайно неприемливо, дори некоректно, от страна на политик с огромна отговорност, чиято цел трябва да е установяване на добри дипломатически отношения между нашите две държави", каза професорът.

България е единствената държава в Европа, която от една страна е била в съюзни отношения с нацистка Германия, но не се съобразява с натиска ѝ и спасява всички свои евреи. Говори се за 48 000, но тяхната бройка е била доста над 50 000 по онова време. Освен това над 10 000 евреи, с помощта на българските дипломатически представителства в Европа, успяват да получат документи и през България да получат спасение, добави той.

Проф. Ангел Димитров припомни, че депортирането на евреите от географската област Македония е започнало още през януари на 1943 г., с най-концентрираната група еврейско население в Солун.

"Така че, да се приписва вина на България, е несериозно, защото депортацията става при изричното настояване и под контрола на представители на Нацистка Германия", добави проф. Димитров.

Той добави, че по това време България не владее онези територии, а само ги администрира.

"Тогава македонска държава няма, те са граждани на Югославия. А Югославия не просто депортира евреите си, а се хвали, че е първата държава, която е решила еврейския въпрос. На територията на Сърбия има концентрационни лагери, в които масово са унищожавани местни евреи", добави професорът.

По думите му има не един или два случая, при които евреи, живеещи на територията на Югославия, са успели да се спасят, защото са дошли в България.

През 2011 г., когато беше отбелязана поредната годишнина от депортацията на евреите и в Скопие беше открит Музей на Холокоста, посланикът на Германия тогава много ясно и категорично заяви, че цялата отговорност за депортирането на евреите от Вардарска Македония и от тази част на Югоизточна Европа е на Германия, добави още проф. Ангел Димитров.