Китайският президент Си Цзинпин планира да проведе първия си разговор от почти две години и от началото на войната с украинския президент Володимир Зеленски, "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на неназовани източници.

Според вестника срещата се очаква да бъде виртуална и да се проведе след посещението на Си Цзинпин при руския му колега Владимир Путин в Русия следващата седмица.

Източниците на "Уолстрийт джърнъл" са казали, че като част от пътуването си ръководителят на Китай обмисля възможността да посети и други европейски страни, но пълният му маршрут все още не е одобрен.

На 24 февруари Зеленски обяви намерението си да се срещне със Си Цзинпин, припомня украинският информационен сайт НВ.

Китайският и украинският президент са разговаряли за първи и последен път на 13 юли 2021 г. 

В края на февруари Пекин публикува мирен план за Украйна, състоящ се от 12 точки. Той призова за прекратяване на огъня, преговори, но не и за изтегляне на руските войски.

Президентът на САЩ Джо Байдън отхвърли китайската позиция, заявявайки, че приемането ѝ би било от полза само за Русия. Зеленски обаче каза, че смята за положително, че Пекин започна да говори за Украйна, но не се съгласи с някои точки от китайския план.

Вашингтон и неговите съюзници многократно са казвали през последните седмици, че Китай обмисля доставки на оръжие за Русия. Според американските медии може да се говори за дронове и дори за боеприпаси и артилерия.