Международният наказателен съд в Хага ще започне две дела за военни престъпления срещу Русия и ще поиска заповеди за арест срещу няколко души, съобщава "Ню Йорк таймс".

Става дума за случаи на похищения на деца и за нападения срещу гражданска инфраструктура.

Делата започват след месеци работа на специални следствени групи и са първите международни обвинения във връзка на войната на Русия срещу Украйна.

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан трябва да представи обвиненията на съдии-следователи, които ще решат, спазени ли са правните изисквания за издаване на заповеди за арест и трябват ли още доказателства. Още не е ясно на кого съдът ще повдигне обвинения.

Прокуратурата на МНС се е позовала на "текущи разследвания", за да отклони питане на "Ню Йорк таймс" кои са обвиняемите.

Според някои дипломати и експерти не е изключено обвиняем да стане и самият руски президент Владимир Путин. Те са посочили, че МНС не признава имунитета на държавни глави по дела, свързани с военни престъпления, престъпленията срещу човечеството или с геноцид, пише вестникът.

В същото време дипломатите смятат вероятността за съдебен процес за ниска. МНС не гледа дела задочно, а Русия не би предала свой държавен ръководител или длъжностно лице.

Страните членки (Съветът) на ЕС удължиха днес с 6 месеца срока на действие на санкциите срещу 1473 лица и 205 образувания, за подкопаване или заплаха срещу териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Те нямат право да влизат в ЕС. Сметките им на територията на Съюза са замразени. Гражданите на страните членки нямат право да им оказват икономическа или финансова помощ.