Сръбски доброволци се бият в Украйна. В редиците на "Вагнер".

Това става ясно от разпространени от босненския портал "Istraga.ba" записи, които показват полигон, на който сърби се обучават да отидат на фронта, пише вестник "Данас", цитиран от БТА.

На записа се вижда сръбският доброволец Бади Борчанац да лежи на земята в маскировъчна униформа и смеейки се казва, че е ранен.

Борчанац е главен герой и във видео, публикувано на 14 декември, тогава също на обучение.

Доброволците са обучавани от Олег Блохин, който от години се представя като военен кореспондент, а според западните журналисти е член на военната групировка "Вагнер".

Блохин години наред се е бил в Сирия на страната на президента Башар Асад. Публикувал е в социалните мрежи фотографии от Алепо.

Според руски медии миналата година Блохин е бил арестуван в Сирия, защото, както се твърди, критикувал военните способности на руския командир Александър Чайка.

Миналата година Блохин бил освободен благодарение на основателя на групировката "Вагнер" Евгений Пригожин, чиито части също участваха в Сирия. След освобождаването си Блохин се фокусирал върху украинския фронт.

Вчера сутринта той публикува в своя "Телеграм" канал запис на разговора си със сръбския гражданин Деян Берич.

"Имаме гост, известния снайперист и добро момче Деки", посочва в описанието на видеото Блохин.

Двамата разговарят на руски език за обучението на сръбски доброволци в Украйна. Блохин добавя, че това е втора група сръбски доброволци, първата е вече на фронта.

Неговият канал "Телеграм" съобщава, че тази част се нарича "Вълци" и че в нея има войници от Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Грузия, Сърбия...

На записа се появяват още най-малко трима сръбски доброволци, които се обучават преди да бъдат изпратени на фронта заедно с руските сили.

Вестник "Данас" също публикува разговор с двама сръбски доброволци, членове на сръбската военна полиция и представящи се с имената Сава и Дунав. Те са със скрити лица, тъй като сръбските закони забраняват участието на сръби на чужди фронтове.

Двамата са цитирани да казват, че "от победата на Русия зависи и бъдещето на Косово".

"Косово се отбранява тук, да ни помагат Бог и руската артилерия", са цитирани още сръбски доброволци.

В миналото сръбският президент Александър Вучич е критикувал "Вагнер" заради опитите на организацията да вербува негови сънародници.